Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Aan de voorzitter van de Tweede Kamer Postbus 90801 2509 LV Den Haag der Staten-Generaal Anna van Hannoverstraat 4 Binnenhof 1a Telefoon (070) 333 44 44 Telefax (070) 333 40 33 2513 AA DEN HAAG

Uw brief Ons kenmerk AVB/VDB/03 3806

Onderwerp Datum kwartiermaker nieuwe commissie 27 januari 2003

Hierbij wil ik u mede namens staatssecretaris Rutte van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en staatssecretaris Ross-van Dorp van Volksgezondheid, Welzijn en Sport informeren over de voorziene instelling van een nieuwe commissie als onderdeel van het flankerend beleid op het terrein van sociale zekerheid en zorg.

De Commissie Psychische Arbeidsongeschiktheid (CPA, ook wel Donner I genoemd) is 13 januari 2000 (Staatscourant 2000, nr. 31/p.18) ingesteld door de toenmalige Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de toenmalige Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid voor een termijn drie jaar. De opdracht van deze breed samengestelde commissie was om 'binnen het bestaande wettelijk kader meerjarige afspraken voor te bereiden om de processen van preventie, zorg, begeleiding en reïntegratie bij arbeidsrelevante psychische aandoeningen te verbeteren en afspraken tot stand te brengen tussen betrokken actoren'. De bevindingen van de CPA vonden hun neerslag in een rapport en een leidraad `Aanpak verzuim om psychische redenen'. De leidraad beoogt houvast te bieden aan werkgever en werknemer bij de verbetering van de aanpak van verzuim om psychische redenen.

Om de arbeidsmarktpositie en de beeldvorming van mensen met een chronische ziekte of arbeidshandicap te verbeteren is door de toenmalige staatssecretaris Hoogervorst de Commissie Arbeidsgehandicapten en Werk (CAW) ingesteld (Staatscourant 1999, nr. 250/p.59) eveneens voor een periode van drie jaar. Deze commissie onder voorzitterschap van de heer Westerlaken heeft in de afgelopen periode een belangrijke bijdrage geleverd aan het `kantelen' van de beeldvorming waar het gaat om arbeidshandicap, WAO en werk. Naast het organiseren van een maatschappelijk debat heeft deze commissie bijgedragen aan het verleggen van de focus van uitkering naar werk; naar het meer aandacht vragen in ondernemingen voor integratie en behoud van werk voor mensen met een chronische ziekte of handicap.

De beide commissies hebben vorig jaar gezamenlijk een nota aan ons aangeboden getiteld `Voortgang en borging van activiteiten CAW en CPA'. In deze nota bepleiten beide commissies het belang van voortzetting van hun activiteiten. Ik ben van het belang van deze



AVB/VDB/03 3806
---

voortzetting doordrongen. Beide commissies hebben een belangrijke bijdrage geleverd aan een veranderende beeldvorming over (psychische) arbeidsgehandicapten en hun mogelijkheden en het voorkomen van instroom in de WAO. Ze zijn erin geslaagd afspraken te maken tussen alle betrokkenen over de aanpak van verzuim en het steunen van mensen bij het hervinden van hun plaats in het arbeidsproces. De nieuwe commissie zal deze denkbeelden en afspraken moeten implementeren.

De CPA vraagt specifiek om in de huidige samenstelling te kunnen doorgaan om het gebruik van de door deze commissie ontwikkelde Leidraad en de aanpak van verzuim om psychische redenen verder te kunnen begeleiden.
De CAW geeft aan te hechten aan het verder agenderen en voeren van het maatschappelijk debat over de maatschappelijke participatie en arbeid van mensen met een arbeidshandicap of chronische ziekte. Daarbij gaat het vooral ook om kennisoverdracht, verandering van beeldvorming en gedragsverandering.

In deze context heb ik aan de heer Westerlaken gevraagd als kwartiermaker te willen optreden voor een nieuw in te stellen commissie, die als doel heeft het verminderen van de WAO-instroom, het terugdringen van het ziekteverzuim en het aan het werk krijgen en houden van arbeidsgehandicapten (fysiek, mentaal en psychisch). De commissie krijgt een periode van vier jaar om te werken aan kennisoverdracht en gedragsverandering in de samenleving. De heer Westerlaken is voortvarend aan de slag gegaan en zal uiterlijk begin maart met een werkplan en voorstel voor de nieuwe commissie komen. Uiteraard zal ik u dan nader informeren.

De Minister van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

(mr. A.J. de Geus)