STICHTING NEDERLAND SCHOON

De justitiele aanpak van het zwerfafvalprobleem

MEDEDELING AAN DE PERS

De justitiele aanpak van het zwerfafvalprobleem Justitie, politie en de justitiewoordvoerders
uit de Tweede-Kamer debatteren

DEN HAAG, 28 januari 2003 - Vrijdagmorgen 31 januari 2003 komen op uitnodiging van de Stichting Nederland Schoon in Den Haag de justitiewoordvoerders van de Tweede-Kamerfracties bijeen. Samen met een afgevaardigde van de Raad van Hoofdcommissarissen en het Openbaar Ministerie zal onder leiding van de Voorzitter van de Raad voor de Rechtspraak in beslotenheid gediscussieerd worden over de zwerfafvalproblematiek.

De zwerfafvalproblematiek wordt door de Nederlanders gezien als één van de grootste ergernissen en is daarmee een aanzienlijk maatschappelijk probleem. Door een beroep te doen op ieders maatschappelijke betrokkenheid wordt om een gedragsverandering gevraagd.

Maar is dat voldoende om het probleem op te lossen of wordt het tijd dat er vanuit de politiek, justitie en politie een heldere boodschap wordt afgegeven dat het veroorzaken van zwerfafval actief en strikt zal worden gesanctioneerd?

De discussie of het sanctioneren daarvan meer prioriteit moet krijgen is wat verstomd. En dat terwijl Nederland bruist van het debat over 'waarden en normen'. Een justitieel onderwerp. Een discussie waarin ook het zwerfafvalprobleem past.

Zwerfafval heeft ook een duidelijke en aantoonbare invloed op het veiligheidsgevoel van vele Nederlanders. Een met zwerfafval vervuilde omgeving wordt als onveilig ervaren.

Om een bijdrage te leveren aan deze discussie en daarmee het thema zwerfafval vanuit justitieoogpunt te belichten, organiseert de Stichting Nederland Schoon op vrijdagochtend 31 januari aanstaande in Den Haag een debat.

In beslotenheid en onder leiding van de heer A.H. van Delden, Voorzitter van de Raad voor de Rechtspraak zullen de justitiewoordvoerders samen met de heren F. Wagenaar, Lid van de Raad van Hoofdcommissarissen en L. Boogert, Milieu Officier van Justitie in debat gaan.

Na afloop van het debat zullen de bevindingen aan de media worden bekendgemaakt door middel van een persbericht.

Mocht u echter geïnteresseerd zijn in meer informatie en de mogelijkheid om de deelnemers te interviewen, kunt u tot donderdag 30 januari 2003 contact opnemen met Edward Verhey, telefoon 020 676 86 66 / 06 53 777 473 of everhey@gci.nl.

Stichting Nederland Schoon
In het kader van het Convenant Verpakkingen III hebben de overheid (VROM), de gemeenten (VNG) en het bedrijfsleven (SVM-PACT, MKB Nederland en het VNO-NCW) afgesproken afzonderlijk en nadrukkelijk aandacht te geven aan het vraagstuk zwerfafval. In het deelconvenant Zwerfafval hebben de partijen heldere en meetbare afspraken opgenomen over de reductie van zwerfafval in de komende jaren. Stichting Nederland Schoon is in 1991 opgericht door het bedrijfsleven, de overheid en belangenorganisaties als de ANWB.
(www.nederlandschoon.nl)

28 jan 03 16:49