VU ziekenhuis

Genetica en volksgezondheid veroorzaken dilemmas

28 januari 2003
Onderzoek naar preventie van aangeboren- en genetische aandoeningen roept nieuwe dilemmas op. Het schept ook nieuwe verantwoordelijkheden. Want hoe moet de samenleving met deze verworven kennis omgaan.

Daarover discussiëren demissionair staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, mw drs C. Ross-van Dorp, bestuurslid GGD Nederland, dr J.M.M. Meijers, voorzitter van de Chronisch zieken en Gehandicaptenraad, J.Troost en de directeur van zorgverzekeraars Nederland, M. Bontje, onder leiding van prof. dr G van der Wal, hoogleraar sociale geneeskunde.

Ook zullen dr C. Oosterwijk, directeur van de vereniging van samenwerkende ouder- en patiëntenorganisaties (VSOP), R.C. P. Hagenouw, voorzitter van de artsenorganisatie KNMG, prof. dr H. Rengelink, voorzitter van de NPHF en prof. dr J.A. Knottnerus, voorzitter van de gezondheidsraad aan de discussie deelnemen. De titel is genetica en de volksgezondheid in 2005.

De aanleiding voor deze discussie is de oratie van mw dr M.C. Cornel. Professor Cornel is daarmee de eerste hoogleraar community genetics in Nederland. Zij bekleedt deze leerstoel aan het VU medisch centrum en introduceert haar werkzaamheden met de inaugurele rede: Community genetics: van vermenigvuldigen en delen.

Enkele voorbeelden, die ook politieke aandacht hebben: · Mensen met familiaire hypercholesterolemie (een verhoogd cholesterol gehalte in het bloed) kunnen soms geen hypotheek boven de 150 duizend EUR krijgen. Zij hebben met deze aandoening een verhoogde kans op hart- en vaatziekten.
· Er bestaan plannen om alle zwangere vrouwen prenatale screening aan te bieden om vervolgens aangeboren afwijkingen uit te sluiten. Tegelijkertijd ontstaat ook een ethisch dilemma. Wat moeten de ouders doen met de uitkomst?
· Met de hielprik worden nu drie aandoeningen opgespoord. De technische mogelijkheden om daar tien min of meer behandelbare aandoeningen aan toe te voegen zijn er. Is dit wenselijk? · Medici willen dat foliumzuur verplicht wordt toegevoegd aan het brood. Zo kunnen erfelijke aandoeningen worden voorkomen. Moet dat bekend worden gemaakt ?

De discussie Genetica en volksgezondheid in 2005 wordt gehouden op donderdag
30 januari in het hoofdgebouw van de Vrije Universiteit, De Boelelaan 1105 in Amsterdam. Wij nodigen u uit om bij de discussie en aansluitend de oratie aanwezig te zijn. De discussie is van 13.00 tot 15.00 uur in de kerkzaal van de VU. De oratie begint om 15.45 uur in de aula.

Noot voor de redactie (