Gemeente Oosterhout

Gemeenteraad organiseert openbare bijeenkomst

Eind vorig jaar behandelden burgemeester en wethouders de discussienota kinderopvang en peuterspeelzaalwerk. Toen stelden b & w de procedure vast die moet leiden tot de besluitvorming van de raad m.b.t. de gemeentelijke ondersteuning van de verschillende voorschoolse voorzieningen: kinderopvang, peuterspeelzaalwerk en voor- en vroegschoolse educatie.

Dinsdag 28 januari a.s. organiseert de raad een openbare informatiebijeenkomst waarin hij zich laat informeren over de diverse scenarios die in de discussienota zijn opgenomen. Het gaat erom dat de raad in staat wordt gesteld later zijn standpunt zo goed mogelijk te bepalen.

De avond kan worden bijgewoond door iedere Oosterhoutse burger. Burgers of afgevaardigden van instellingen hebben geen spreekrecht. Het programma start om 19.30 uur in de raadzaal van het gemeentehuis en duurt tot 21.30 uur.

Een forum dat bestaat uit vertegenwoordigers uit de Stichting Kinderopvang Oosterhout, Stichting Peuterspeelzalen Oosterhout, de Zonnekring, een vertegenwoordiger van de gezamenlijke basisscholen en een beleidsadviseur van de gemeente Oosterhout beantwoordt vragen van raadsleden. Een ambtenaar van de gemeente s-Hertogenbosch licht vervolgens toe op welke wijze in die gemeente vorm en inhoud is gegeven aan het peuterspeelzaalwerk. Ook zal er aandacht zijn voor voor- en vroegschoolse educatie en wat dat inhoudt in relatie tot peuterspeelzaalwerk, kinderopvang en primair onderwijs.

De avond wordt voorgezeten door de vice-voorzitter van de raad, de heer A. Kouwelaar. Wethouder Krijnen en beleidsadviseur J. Wijnen verzorgen een stuk informatievoorziening vanuit hun functie als respectievelijk portefeuillehouder en inhoudelijk deskundige.

Achtergrond

Op 1 januari 2004 treedt de Wet basisvoorziening Kinderopvang in werking. Daarmee wordt de rol van de gemeente beperkt tot die van kwaliteitscontroleur en is er sprake van financiering door gebruikers, werkgevers en rijksoverheid. Het rijksbeleid wil plaatselijk concurrentie in het aanbod bevorderen en verwacht dat daardoor het tekort aan opvangplaatsen zal verdwijnen.

Aan een kinderopvangvoorziening zijn heel wat voorwaarden verbonden. Zo moet bijvoorbeeld het bestemmingsplan de mogelijkheid bieden, de accommodatie geschikt zijn (gebruiksvergunning) en de financiering rond te krijgen zijn. In 2003 kan voor 63 extra plaatsen een eenmalige bijdrage van de gemeente worden verkregen.

Het peuterspeelzaalwerk in Oosterhout kampt reeds enkele jaren met financiële problemen. Om een failissement te voorkomen heeft het gemeentebestuur de Stichting Peuterspeelzalen Oosterhout in 2001 en 2002 extra subsidie moeten verstrekken. In de discussienota wordt de vraag gesteld of en in hoeverre dit de komende jaren dient te worden voortgezet.

Vervolg procedure

De discussienota is voor opiniërende behandeling in de raadsvergadering van 11 februari a.s. geagendeerd. In april of mei a.s. zal de nota tenslotte voor besluitvorming in de raad worden gebracht.