Korps: Friesland, plaats: Fryslân 28-01-2003
Politieberichten van 27/1 (13.00 uur) t/m 28/1 (07.00 uur)

Leeuwarden: inbraken opgelost
Met de aanhouding van een zestal verdachten in de maanden december en januari heeft de recherche van de politie Midden Friesland een groot aantal zaken opgelost. Aanleiding was een inbraak op maandag 16 december bij een computerbedrijf aan de Wismastate. Bij deze inbraak was de politie snel ter plaatse en konden in de loop van de avond vier verdachten, 17, 18, 18 en 20 jaar, (allen uit Leeuwarden) worden aangehouden. De buit, een aantal computers, werden bij de verdachten aangetroffen. Deze computers zijn in beslag genomen. De vier bleken zich ook schuldig gemaakt te hebben aan een woninginbraak aan de Groningerstraatweg, waarbij een grote hoeveelheid telecommunicatieapparatuur werd weggenomen.
Eén van de 18-jarige verdachten bleek zich samen met een 19-jarige inwoner van Franeker, die ook werd aangehouden, schuldig te hebben gemaakt aan een groot aantal inbraken in het nieuwe studentencomplex aan de Rengerslaan. Uit de flats werden in totaal 17 nieuwe tv`s, lakensets, dekbedden en andere huishoudelijke apparatuur gestolen. In het studentencomplex werden veel deuren en kozijnen vernield. De schade van de vernielingen wordt geschat op 7000.- Verder werd bij een grafisch bedrijf aan de Rengerslaan een computer weggenomen met een grafisch programma, ter waarde van 50.000.- Het bedrijf was hierdoor ernstig gedupeerd. Het programma werd bij de verdachten teruggevonden en werd aan het bedrijf teruggegeven. De ontvreemde computer werd in een auto teruggevonden, die werd gebruikt bij een ramkraak bij een juwelier aan de Bilgaardpassage. Deze ramkraak vond plaats op 17 december. Het bleek dat de "ram" auto, diezelfde nacht was gestolen vanaf een parkeerplaats bij het station in Leeuwarden. Bij de juwelier werd een paar doosjes weggenomen, waarin alleen verpakkingsmateriaal zat. De schade was vele malen hoger. Naast de reeds aangehouden verdachten werd voor deze zaak nog een 18-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden. De groep van verdachten trad in verschillende samenstellingen op en had zich verder nog schuldig gemaakt aan een inbraak bij het busstation, waarbij ongeveer 3.500 strippenkaarten werden weggenomen. Ook een winkel in het winkelcentrum Zaailand kreeg bezoek. Hier werden een aantal vitrines ingeslagen en een grote hoeveelheid audio-, video- en telecommunicatieapparatuur weggenomen. Hiervan is niets teruggevonden.
Verder werd ingebroken in een woning van de studentenhuisvesting, een kinderdagverblijf, een school, een wijkgebouw en een gebouw van een windsurfvereniging. De buit bestond voornamelijk uit geld, audio- en videoapparatuur.
De totale waarde van het ontvreemde bedraagt ongeveer 125.000.-, terwijl de braakschade ongeveer op 75.000.- wordt geschat. Alle inbraken en diefstallen hadden plaats in de maand december 2002, behalve de inbraak in het busstation, die plaatsvond in de maand augustus 2002. Het geld van de buit is opgegaan aan uitgaan, drugs en gokken. Alle verdachten zijn inmiddels voorgeleid bij de officier van justitie en zitten op dit moment nog vast.

Bolsward: winkeldiefstal
Maandagmiddag werd om 15.10 uur een verdachte aangehouden aan de Snekerstraat ter zake winkeldiefstal. De verdachte, een 59- jarige Bolswarder had levensmiddelen weggenomen ter waarde van 2,97. Een 30- jarige inwoner van Bolsward deed aangifte.

Burgum: bedrijfsongeval met letsel
Maandagmiddag vond om 14.20 uur een bedrijfsongeval plaats aan De Boek waarbij een man tijdens snoeiwerkzaamheden gewond raakte. Het slachtoffer (gegevens nog niet bekend) werd per ambulance naar het MCL Zuid te Leeuwarden gebracht met verwondingen aan zijn arm. Tijdens de verwerking van het gesnoeide hout kwam zijn arm in de hakselmachine. De handschoen van het slachtoffer bleef achter een tak hangen en werd de machine ingetrokken. Toen de traumaheli arriveerde lag het slachtoffer al in de ambulance. Uit oogpunt van tijdwinst besloot het verplegend personeel om het slachtoffer per ambulance naar Leeuwarden te brengen. Twee motoragenten begeleidden de ambulance naar het ziekenhuis. De Arbeidsinspectie stelt een onderzoek in.

Leeuwarden: snelheidsovertreding
Maandagmiddag werd rond 13.30 uur het rijbewijs ingevorderd van een automobilist omdat hij een snelheidsovertreding had gemaakt op de Groningerstraatweg. De verdachte, een 23- jarige inwoner van Oentsjerk, reed 51 km/u te snel waar een snelheidslimiet geldt van 70 km/u.

Sneek: auto-inbraak
Zaterdagnacht werd ingebroken in een geparkeerde auto aan De Wieken waarbij radio/cd-apparatuur, een aantal cds, een radardetector en een handsfree-set werd gestolen. Men kwam binnen door verbreking van een autoruit. Er werd aangifte gedaan door 34- jarige inwoner van Sneek.

Drachten: woningbrand
Op maandagmiddag ontstond om 15.00 uur brand in een woning aan De Wijnakker. De bewoners konden de woning tijdig verlaten. De brand ontstond op de bovenverdieping. De brandweer had het vuur snel onder controle maar kon niet voorkomen dat een slaapkamer volledig uitbrandde. Overige ruimten in de woning liepen rook- roet- en waterschade op. Het naastgelegen perceel liep rookschade op. De technische recherche stelt een onderzoek in.

Jaarresultaten Fryske Diken 2002
In 2002 is het aantal verkeersslachtoffers in Fryslân licht gedaald, terwijl het aantal verkeersdoden licht steeg. Geen van de dodelijke slachtoffers viel op een van de geselecteerde wegvakken van Fryske Diken.

Doelstelling
Het project Fryske Diken werkt aan het verhogen van de verkeersveiligheid met als doel: in 2010 30% minder doden en 25% minder gewonden (ten opzichte van 1998). Betere naleving van de verkeersregels helpt het aantal verkeersslachtoffers te verminderen. Daarom zet Fryske Diken extra controles in, gericht op vijf speerpunten: door rood of te hard rijden, de gordel of helm niet dragen of met drank op rijden.

Slachtoffers
Vorig jaar vielen er in de provincie Fryslân 993 verkeersslachtoffers, waarvan 46 dodelijke. Ter vergelijking: in 2001 waren dat 1000 versus 45, en in het jaar 1998 dat als peiljaar geldt waren vielen er in het Friese verkeer 1328 slachtoffers en 48 verkeersdoden.

Processen-verbaal als gevolg van het verwachte aantal overtredingen Uitgangspunt van Fryske Diken is een jaarlijks aantal uren verkeerscontroles op de vijf speerpunten: 28.600 uur op snelheid, 2.412 uur op roodlicht, 2.427 uur op alcohol, 2.427 uur op gordel en 2.427 uur op helm. Het afgesproken aantal toezichtsuren op de op basis van overtredingpercentage geselecteerde Fryske Diken-wegvakken is in 2002 gehaald. Tijdens deze toezichtsuren vinden wel of niet overtredingen plaats. Bij aanvang van het project is een inschatting gemaakt met hoeveel processen-verbaal qua verwerkingscapaciteit (door politie Fryslân en Openbaar Ministerie) rekening zou moeten worden gehouden. Jaarlijks (2002-2004) gelden voor Fryslân onderstaande streefaantallen in termen van processen-verbaal per hoofdongevalsoorzaak. Uiteraard is het nalevinggedrag van invloed op het aantal processen-verbaal.


* Te hard rijden
Afspraak: 262.000. Gerealiseerd: 257.170


* Zonder gordel rijden
Afspraak: 7.500. Gerealiseerd: 13.413


* Geen helm dragen
Afspraak: 7.500. Gerealiseerd: 2.393


* Door roodlicht rijden
Afspraak: 8.250. Gerealiseerd: 3.969


* Met drank op rijden
Afspraak: 2.000. Gerealiseerd: 1.725

Drachten: winkeldiefstal
Maandagmiddag werd om 13.00 uur een verdachte aangehouden aan de Markt ter zake winkeldiefstal. De verdachte, een 23- jarige Leeuwarder, had zes pakken waspoeder meegenomen t.w.v. 43,--. Een 41- jarige Dokkumer deed aangifte.

Harlingen: letsel door val fiets
Op maandag raakte rond het middaguur een vrouw gewond toen ze op de Lombardstraat met haar fiets over een stoeprand viel. Het slachtoffer, een 56- jarige Harlingse, werd per ambulance naar het ziekenhuis te Harlingen gebracht. Ze liep letsel op aan haar schouder en enkel.

Ravenswoud: auto in brand
Maandagavond ontstond om 21.15 uur brand in een personenauto aan de Meester Lokstraat. Er raakte niemand gewond. De automobiliste, een 29- jarige inwoonster van Bovensmilde, zette de auto stil toen ze een brandlucht rook. Direct daarna vatte het dashboard vlam. De autoverlichting ging branden, de claxon ging toeteren en de auto ging starten. De brandweer bluste het vuur maar kon niet voorkomen dat het voertuig geheel uitbrandde. De auto werd weggesleept door een takelbedrijf.

Makkinga: rijden onder invloed
Maandagavond werd om 23.30 uur een automobilist aangehouden aan de Buterheideveld omdat hij erg langzaam en slingerend reed. De verdachte, een 23- jarige inwoner van de gemeente Slochteren (G), was onder invloed van verdovende middelen. Op het bureau werd een bloedproef genomen door een arts. Op grond van de uitslag werd het rijbewijs ingevorderd.

Nijland: schuurbrand
Dinsdagochtend ontstond om 02.00 uur brand in een schuur aan de Jongedyk waarbij een 21- jarige Nijlandse gewond raakte. Het slachtoffer werd met ademhalingsproblemen opgenomen in het ziekenhuis te Sneek. De vrouw ontdekte de brand. De buren alarmeerden de hulpdiensten. De brandweer gaf om 03.30 uur het sein brand meester. De schuur liep binnen aanzienlijke schade op. De technische recherche stelt een onderzoek in naar de oorzaak van de brand.

Harlingen: auto in sloot
Maandagavond raakte een automobiliste om 19.00 uur met haar voertuig in de sloot na een slippartij aan de Almenumerweg. Er raakte niemand gewond. De bestuurster, een 22- jarige Harlingse, raakte ter hoogte van de rotonde in de slip toen ze de Almenumerweg op wilden rijden. Na een stuurcorrectie verloor ze de macht over het voertuig en belandde in een sloot. De auto werd door een bergingsbedrijf uit de sloot getakeld. De schade aan de auto was gering.

Bureau Communicatie: 058 - 880 8272