Kerken in Aktie

Datum: 23/01/2003
Bron: Kerkinactie
Reuze fles spoelt aan op het strand van Ouddorp

Met een lengte van meer dan 10 meter, een doorsnede van bijna 3 meter en een inhoud van meer dan 30.000 liter, spoelt op dinsdag 28 januari om 16.00 uur een reuze fles aan op het strand bij Ouddorp op Goeree Overflakkee.

In de fles zit een brief uit Bangladesh. Deze flessenpost is de metafoor voor de oproep uit 'landen waar het nog vaak 1 februari 1953 is' aan Nederlanders om niet alleen stil te staan bij 1953, maar ook te werken aan het voorkomen van (natuur) rampen wereldwijd. De fles wordt ontkrukt door demissionair staatssecretaris voor Ontwikkelingssamenwerking mevr. A. van Ardenne.

Kerkinactie geeft deze oproep door aan de vooravond van de herdenking van de watersnoodramp. Veel kerken herdenken tijdens de campagne 'Een ramp raakt ons allemaal' de ramp van 1953, en kijken ook vooruit, over grenzen heen. Het aantal mensen dat kwetsbaar is voor rampen groeit, mede onder invloed van klimaatverandering. Kerkinactie heeft een eigen deltaplan dat bestaat uit vier pijlers: rampenpreventie, rampenparaatheid, noodhulp en nazorg. Doel van het plan is om de weerbaarheid van mensen tegenover (natuur)rampen te vergroten.

De start van de nationale campagne begint om 16.00 uur. Nadat enkele sprekers het woord hebben gevoerd overhandigen kinderen flessenpost aan de staatssecretaris. Vervolgens spoelt de fles aan, wordt zij ontkurkt en wordt de 'flessenpost' uit Bangladesh voorgelezen. De reuze fles zal gedurende de campagne op het strand van Ouddorp blijven liggen. De campagne wordt ondersteund door spotjes en stationsaffiches.