Openbaar Ministerie





Den Haag, 28 januari 2003
2003/12
Aan de redactie


Politie treedt op tegen illegale afvalinzameling en slootdempingen in Waddinxveen

De Politie Hollands Midden heeft op dinsdag 7 en donderdag 9 januari een 35-jarige man uit Waddinxveen en een 30-jarige man uit Nieuwerbrug aangehouden op verdenking van het overtreden van de Wet Milieubeheer. De Waddinxvener zou via zijn bedrijf in Waddinxveen illegaal groenafval hebben gestort in weilanden rond zijn bedrijf in Waddinxveen.
Naar aanleiding van informatie over het inzamelen van groenafval door het bedrijf is de politie in mei 2002 een onderzoek gestart. Eerdere controles, voorafgaand aan het onderzoek, door het Milieu Handhavingsteam van de Politie Hollands Midden wezen uit dat er sprake was van een zeer omvangrijke op- en overslag van groenafval.
In juni 2002 werd onder leiding van een rechter-commissaris en de officier van justitie een doorzoeking gedaan in de woning en op het bedrijfsterrein van de verdachte uit Waddinxveen. Bij deze zoekingen werden de administratie en computerdata voor nader onderzoek in beslaggenomen.
De Politie Hollands Midden heeft in samenwerking met het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) ook onderzoek verricht in twee weilanden van de Waddinxvener. Daarbij werden de weilanden opengegraven en bodemmonsters genomen. Uit het onderzoek is gebleken dat er meer dan 50.000 kub verkeerd afval in de bodem is gebracht.
De 30-jarige man uit Nieuwerbrug wordt verdacht van het overtreden van de Wet Bodembescherming en de Wet Milieubeheer voor het afvoeren van niet-uitgecomposteerd materiaal naar het Waddinxveens bedrijf.
De verdachten zijn na verhoor weer in vrijheid gesteld. Zij zullen zich mogelijk voor de rechter moeten verantwoorden.
Tijdens het onderzoek werden tot nu toe 75 personen van diverse bedrijven gehoord. Het onderzoek duurt nog voort. De politie verwacht nog meer verdachten te horen.
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++De persofficier van justitieMw. mr. A. RijsdorpTelefoon (070) 381 3801






^-^-^-^-^-^-^-^-^-^-^-^-^
Tel: (070) 381 3801