Voedingscentrum
Kleurstof in kweekzalm, eidooiers en kip onschadelijk 28 januari

Diverse kranten berichten dat de rozerode kleur van gekweekte zalm op den duur gaat verdwijnen. Per 1 december 2003 mogen zalmkwekers namelijk veel minder van de kleurstof canthaxantine (E161) toevoegen aan het visvoer. Omdat dit ook geldt voor kippenvoer, kan ook de kleur van oranje eidooiers en kip veranderen.
Deze maatregel is voornamelijk gericht op de productie van zo natuurlijk mogelijke levensmiddelen. Bovendien zijn de gebruikte hoeveelheden ook nu al zo klein dat zalm, kip en eieren zonder problemen kunnen worden gegeten.

Van een gezondheidsrisico is geen sprake omdat de kleurstof canthaxantine alleen in grote hoeveelheden onschadelijke kristalletjes in het netvlies kan veroorzaken. De hoeveelheden die mensen binnenkrijgen door het eten van zalm, kip en eieren zijn zo klein dat kristalvorming in de ogen zeer onwaarschijnlijk is.

Gebruik verschilt
Het gebruik van de kleurstof canthaxantine verschilt per land. Zo worden oranje eidooiers in Duitsland veel meer op prijs gesteld dan in Nederland. De kleurstof wordt in ons land lang niet altijd gebruikt in kippenvoer. Kippenvlees kan ook wat geler zijn door de maïskorrels die kippen te eten krijgen. In het voer van kweekzalm wordt de kleurstof doorgaans wel gebruikt om de zalm mooi roze te maken. Per 1 december 2003 wordt de toegestane hoeveelheid van 80 milligram canthaxantine per kilo voer verlaagd naar 25 milligram voor zalm en slachtkuikens, en 8 milligram voor legkippen.