Gemeente Nijkerk

College presenteert visie op Koolhaaspark

De omgeving van het Koolhaaspark is toe aan een herinrichting. Waar nu alleen nog enkele woningen over zijn van het vroegere woongebied wil de gemeente graag een kleinschalig bedrijventerrein en een definitieve milieustraat. Het college presenteert deze plannen in een ontwikkelingsvisie. Op dit moment zit het gebied 'op slot' voor zowel nieuwe woningbouw als vestiging van bedrijven. Milieuwetgeving maakt beide onmogelijk. Door realisatie van het plan krijgt het gebied een nieuwe kans.

Voor de plannen is een wijziging nodig van het bestemmingsplan. Het college onderzoekt daarom de mogelijkheden om de huidige bestemming 'wonen' en 'tuinen' te wijzigen in die van 'kleine ambachtelijke bedrijven'. Dit betekent dat de 10 nog resterende woonhuizen aan de Amersfoortseweg gesloopt moeten worden. Op die manier kunnen de in die omgeving reeds aanwezige bedrijven uitbreiden. Ook ontstaat er ruimte voor nieuwe kleinschalige bedrijvigheid. Daarnaast wil de gemeente in de omgeving graag de definitieve Milieustraat vestigen. Het Koolhaaspark is hiervoor bij uitstek geschikt door de strategische ligging tussen Hoevelaken en Nijkerk en de goede bereikbaarheid voor de kernen Holkerveen en Nijkerkerveen.

Overleg

Woningbouwcorporatie De Goede Woning is eigenaar van de 10 overgebleven woningen die mogelijk worden gesloopt. De gemeente heeft de corporatie inmiddels compensatie toegezegd in de vorm van vervangende woningen. Hiervoor wordt een locatie gezocht elders in Nijkerkerveen. Overigens blijft het aanwezige gemeentelijke monument aan Koolhaaspark 28 gespaard. In de komende tijd worden de voorwaarden onderzocht waaronder de ontwikkelingsvisie kan worden gerealiseerd. Intensief overleg met de grondeigenaren is daarvoor noodzakelijk. Het betreft dan ook een ontwikkelingsvisie en geen uitgewerkt plan. Bij de nadere uitwerking zal op zorgvuldige wijze worden gesproken met alle betrokken partijen, waaronder met name de huidige bewoners. De visie kan doorgang vinden, nadat overeenstemming is bereikt en nadat aan de bewoners een vervangende woning is aangeboden.