Belgacom

Nu ook sms-verkeer tussen vaste lijnen

29/01/2003

In augustus 2002 presenteerde Belgacom haar Messenger dienst waarmee sms'en vanaf een mobiele telefoon ook naar een vaste lijn konden worden gestuurd. Voor die tijd was het slechts mogelijk om dit soort korte tekstberichten tussen mobiele telefoons te versturen. Vanaf februari 2003 wordt nog een uitbreiding van de dienst doorgevoerd: sms'en zullen van een vaste lijn naar een andere vaste lijn of naar een gsm kunnen worden overgemaakt. Hiervoor is een compatibel toestel vereist. Zonder dit toestel is het toch mogelijk de berichten te ontvangen, dankzij de text-to-speech technologie.

De sms-dienst kent een ware rage. Door het groot gebruiksgemak en de lage kosten gebruiken steeds meer mensen dagelijks deze vorm van communicatie.

Een klein overzicht van de evolutie van de dienst :


- Juni 1998: Proximus lanceert de traditionele sms, van mobiel naar mobiel. In juni 2000 wordt het mogelijk deze berichtjes ook naar klanten van andere operatoren te sturen.
De dienst werd snel een enorm succes door de lage kostprijs en het groot gebruiksgemak. Eind 2002 werden per maand gemiddeld 150 miljoen berichten verstuurd via Proximus. (tegenover 90 miljoen per maand eind 2000). De 3 mobiele operatoren in België bieden de dienst aan.


- Augustus 2002: sms van de mobiele lijn naar de vaste lijn Een nieuwe dienst die mogelijk werd dankzij de text-to-speech technologie van Belgacom. Eind 2002 werd het aantal van één miljoen bereikt.


- Februari 2003: sms van vaste lijn naar vaste lijn Belgacom lanceert nu de sms van en naar vaste lijn waarmee het de mogelijkheden van de vaste lijn wil uitbreiden en een extra dienst wil leveren aan een doelgroep die nog geen kennis had kunnen maken met de sms omdat zij niet over een mobiele telefoon beschikte. Het wordt mogelijk om sms?en te sturen van vaste lijn naar een andere vaste lijn of naar een gsm. De ontvangst gebeurt niet meer alleen in gesproken vorm maar ook in tekst.

Compatibel telefoontoestel

Voor de verzending is een speciaal toestel vereist. Via haar gewone verkoopskanalen verkoopt Belgacom verschillende modellen waarmee de gebruiker zijn berichten kan intoetsen en versturen naar een andere vaste lijn.

SMS naar vast en mobiel

Een sms kan verstuurd worden vanaf het aangepast toestel naar een andere vaste Belgacom lijn, naar een andere vaste operator of naar een mobiele operator (indien deze operatoren hiervoor een akkoord hebben gesloten met Belgacom). Momenteel kunnen sms-berichten gestuurd worden naar klanten van Proximus (zelfs indien zij zich in het buitenland bevinden), Codenet en Versatel (vaste operatoren).

De ontvanger van een sms in tekst moet over een speciaal daarvoor uitgerust toestel beschikken, zich eenmalig gratis registreren via het nummer 0800-17173 en om technische redenen geabonneerd zijn op de dienst ?Weergave Oproeper? (2,50 EUR per maand). De dienst Weergave Oproeper wordt momenteel reeds door 925.000 klanten gebruikt. Indien aan één van deze voorwaarden niet is voldaan, kan het bericht toch worden ontvangen en voorgelezen met behulp van de text-to-speech technologie. Deze laatste dienst is gratis en automatisch beschikbaar op de vaste lijn.
De sms-dienst houdt geen rekening met de functionaliteiten ?Beperking Weergave Oproeper? en met een privé nummer: het telefoonnummer wordt met elke sms meegestuurd.

Kosten

De activering van de dienst is gratis. De verzender van het sms-bericht betaalt het gangbare sms-tarief. Dit bedraagt 15 eurocent (standaardprijs voor verzending van SMS-berichten binnen België), zowel naar de vaste lijn en de gsm. Voor de ontvanger is de dienst gratis.