PERSBERICHT
09/01/2003
Acht koks door naar de finale van landelijke 'Ladies Only' competitie
Finalisten tonen wijn-spijs expertise in januari in strijd om 'Ladies
Only' E & J Gallo Chef's Award
LUCHTHAVEN SCHIPHOL, 10 december 2002 - Acht finalisten kwamen als
winnaar uit de bus tijdens de halve finale van de Ernest & Julio Gallo
'Ladies Only' Chef's Competition. De enige competitie in Nederland
exclusief voor vrouwelijke professionele koks. Op het Regionaal
Opleidingen Centrum Aventus in Apeldoorn streden op 3 december
jongstleden achttien vrouwelijke koks naar een plaatsje in de
driedaagse finale die tijdens de European Fine Food Fair (EFFF)
gehouden wordt. Belangrijk onderdeel van de competitie is het creëren
van een verfijnde wijn-spijs combinatie. De uiteindelijke winnaar
wordt op 29 januari 2003 beloond met de 'Ladies Only' E & J Gallo
Chef's Award. Een award ter erkenning van vrouwen die werkzaam zijn in
de professionele keuken, een vakgebied dat traditioneel gedomineerd
wordt door mannen.
Tijdens de halve finale werden de achttien kandidaten uitgedaagd door
het Californische wijnhuis om hun culinaire talenten, passie voor hun
vak en gevoel voor wijn-spijs combinaties te tonen. De deelneemsters
werd gevraagd een gerecht met haas te bereiden in combinatie met de E
& J Gallo Pinot Noir uit Sonoma County. De gerechten werden door een
vakkundige jury beoordeeld op wijn-spijs combinatie, smaak, kleur,
ingrediëntencombinatie, kooktechniek en creativiteit. Jurylid Theus de
Kok, chef-kok bij restaurant De Echoput, was onder de indruk van de
culinaire kwaliteiten van de kandidaten: "Haas is niet eenvoudig te
bereiden en de dames hebben in twee uur een knappe prestatie geleverd
en zijn creatief met de opdracht omgegaan."
Finalisten
De acht vrouwelijke chefs die zich mogen gaan opmaken voor de finale,
waar zij onder andere hun eigen samengestelde receptuur bereiden,
zijn: Heleen Klein Tank ('t Lansink, Hengelo), Ilse Paalhaar (De
Agnietenberg, Zwolle), Tonia de Vreede (De Compagnon, Amsterdam), Pien
Buurman van Vreeden (Villa Rozenrust, Leidschendam), Femke Hutten
(restaurant Hazelbag, Hellevoetsluis), Angélique Stolk (Hermitage,
Rijsoord), Erica van Popering (Golden Tulip Patache, Zoetermeer) en
Ineke van den Oever (Europrof, Moergestel). Kathleen Murphy, Associate
Marketing Manager bij E & J Gallo, prees de finalisten voor hun
intensiteit en passie waarmee zij hun gerecht bereidden: "Zij zijn
fanatieke ambassadeurs voor vrouwen in de professionele keuken, en we
kijken uit naar hun deelname aan de finales in januari."
Stimulans
Maartje Boudeling, juryvoorzitter en 'Lady Chef of the Century',
onderstreept het belang van het evenement: "Er zijn weinig vrouwelijke
kandidaten in de meeste professionele competities in Nederland. Met
deze wedstrijd stimuleert E & J Gallo vrouwelijke koks zich meer op de
voorgrond te plaatsen en hun culinaire talenten te tonen." Mevrouw
Boudeling bewonderde alle alle achttien deelneemsters: "Het is
belangrijk dat ook degene die niet naar de finale gaan zich realiseren
dat ze een goede prestatie geleverd hebben. Ik wil ze dan ook meegeven
om volgende keer gewoon weer mee te doen." Jurylid Frank Becker,
chef-kok en docent op het ROC Aventus ziet het initiatief van het
Californische wijnhuis als een motivatie voor toekomstige talenten:
"Naast het geven van een stimulans aan de vrouwelijke koks, geeft het
ook een impuls aan onze leerlingen. Het motiveert de leerlingen om mee
te doen aan wedstrijden, daarvan veel te leren en het laat ook anderen
zien dat koken leuk is!"
---
---
(