Ingezonden persbericht

PERSBERICHT WEEK 5

TUMULT NAAR DE WIJK NOORDWEST

Gemengde opvoeding, niet vanzelfsprekend

Utrecht Noordwest lijkt een proeftuin voor allochtone jongeren, maar dan vooral voor allochtone probleemjongeren. Een maatjesproject, met begeleiding van oudere jongeren, moet tieners in het gareel houden. De politie probeert het met een jongerenteam. Image Support door middel van een stevig sportaanbod. De buurtvaders houden toezicht op straat en een coach moet op zijn beurt de ouders 'opvoeden'. Is het genoeg? En is het nodig? Over de deze vragen organiseert TUMULT een debat in de wijk Noordwest op woensdag 29 januari in Kibra Hacha, Adraan van Bergenstraat 18, aanvang 20.00 uur, vrij toegang.

Onder leiding van Elisabeth van den Hoogen, journalist, debatteren bewoners en betrokkennen , waaronder Hans Spekman, wethouder Gemeente Utrecht, Driss Kaamouchi, coach Marokkaanse gezinnen Welzijnsstichting Portes, een vertegenwoordiger van het Turks Ouder Comité en Bart Engbers, directeur Vader Rijn College.

Dit is de eerste in een serie van debatten in de 5 wijken van Utrecht waar bewoners discussiëren met o.a. wethouders van de Gemeente Utrecht. Alle debatten worden geleid door Elisabeth van den Hoogen, journalist. TUMULT & Forum voor Multiculturele Ontwikkeling, Multicultureel Instituut Utrecht en de Utrechtse Mix, Project Interculturalisatie Gemeente Utrecht

Onderzoekers van de GGD Rotterdam en de Universiteit Leiden concluderen dat er zoveel mis is met de opvoeding van allochtone jongeren in achterstandswijken, dat radicalere ingrepen nodig zijn. De onderzoekers vinden niet alleen dat een opvoedcursus verplicht moet zijn voor alle allochtone en autochtone ouders in achterstandswijken, ook willen ze dat in achter-standswijken kinderen vanaf hun derde jaar bij de hand genomen worden door hulpverleners totdat ze de middelbare school hebben doorlopen. Driss Kaamouchi van welzijnsstichting Portes in Noordwest heeft een eigen methodiek ontwikkeld, waarmee hij als een coach met Marokkaanse ouders werkt aan een opvoeding met een mix aan Marokkaanse en Nederlandse waarden. Hij signaleert een geleidelijke verandering in de opvoeding in allochtone gezinnen: er is meer betrokkenheid bij de kinderen. Moeten we allochtone jongeren zo nadrukkelijk als een duidelijk te onderscheiden groep in ogenschouw nemen? Is er niet ook heel wat te doen aan de Nederlandse jeugd? En zullen Nederlandse ouders zich dat laten zeggen?

Voor reserveringen of meer informatie: 030 2332430 of www.TUMULTdebat.nl.