Gemeente Deventer

Geen gevaar voor volksgezondheid

Gemeente laat asbestresten verwijderen in Hoornwerk

Bij een bodemonderzoek in het kader van sloop en nieuwbouw van woningen in het Hoornwerk is nabij de speelplek tussen de P. van Deldenstraat en de ds. J.C. van Sleestraat en in een groenvoorziening aan de P. van Deldenstraat asbestafval gevonden. De hoeveelheid en de aard van asbest leveren geen direct gevaar op voor de volksgezondheid. Brokstukjes asbest zijn niet gevaarlijk omdat die niet ingeademd kunnen worden.

Woensdag 29 januari ruimen deskundigen van het bedrijf Dusseldorp het asbestmateriaal in de groenvoorziening op om te voorkomen dat het verpulvert en alsnog als (schadelijke) vezels in de lucht belandt. Het asbestafval op het speelterrein is alleen onder de verharding aangetoond waardoor hier geen risico is voor verpulvering. Dit afval wordt dan ook in een latere fase alsnog verwijderd.

Het volgende gaat gebeuren:

* het bedrijf Dusseldorp graaft woensdag 29 januari met een kraanwagen de groenvoorziening af waarin de stukjes asbest zich bevinden

* de medewerkers van Dusseldorp verwijderen de grond volledig en voeren de grond af in afgesloten zakken

* de werknemers van het bedrijf dragen beschermende kleding (witte pakken) omdat zij bijna dagelijks met asbest omgaan en direct met asbest in contact komen

* de gemeente dicht de plek af met tegels.
Nieuwe woningen

Het is altijd gebruikelijk om bij herinrichting onderzoek te doen naar mogelijke milieuvervuiling. Dit onderzoek heeft dan ook in het Hoornwerk geleid tot het vinden van asbestresten. Zoals bekend gaat er in het Hoornwerk veel veranderen. De woningen worden gesloopt en er komen nieuwe woningen en kantoren voor in de plaats. Ook de woonomgeving komt er heel anders uit te zien.