Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Onderzoek grootste onafhankelijke hypotheek- en kredietverstrekker Gelink Adviesgroep:

Caravan op krediet wijkt voor

'schoonmaak' huishoudboekje

ENSCHEDE, woensdag 29 januari 2003

Het aantal consumptieve kredieten dat voor luxe goederen wordt gebruikt, is in de afgelopen jaren fors gezakt. Werd in 1999 nog 90% van alle kredieten gebruikt voor dure droomwensen, in 2002 was dat nog slechts 55%. Dat blijkt uit het onderzoek 'Centen en Zekerheid' onder 2.500 Nederlanders van de Gelink Adviesgroep, de grootste onafhankelijke hypotheekverstrekker en kredietbemiddelaar.

Opvallend is bovendien dat het aantal kredieten niet afneemt, maar zelfs toeneemt. "Alleen de manier waarop het wordt besteed is anders, en dat heeft alles te maken met het huidige economische klimaat", stelt Frederic Wattebled, directeur verkoop van Gelink Adviesgroep. "Bijna de helft van alle leningen worden nu afgesloten om het huishoudboekje op orde te krijgen. Weg met die dure leningen, weg met schulden van winkelpasjes en creditcards. Die worden afgelost met een nieuwe lening, waarvoor de klant fors minder rente betaalt, en daardoor dus aan het einde van de maand meer overhoudt".

Caravan

Van 1995 tot en met 1999 werd maar liefst 90% van alle kredieten gebruikt voor de aanschaf van dure consumptiegoederen. Van die 90% werd maar liefst 50% gebruikt voor de aankoop van een auto of caravan. Ook de vakantie was een populair bestedingsdoel. Vanaf 2000 is dit patroon echter aan het verschuiven. De klant is prijsbewuster en geeft minder uit. Dat toont zich in een daling van het aantal afgesloten kredieten voor consumptief gebruik. Werd in 1999 nog 90% uitgegeven aan luxe goederen, in 2000 was dat 75% om in 2001 verder te dalen tot 60% en in 2002 zelfs tot 55%.

Voor Gelink geldt dat de leningen die nu worden afgesloten veelal oversluitingen zijn van bestaande leningen met als doel goedkoper uit te zijn. De flinke rentedaling in de afgelopen periode speelt hierbij een belangrijke rol. Een andere belangrijke reden is de afschaffing van de fiscale renteaftrek voor consumptieve doeleinden. Hierdoor was er een verschuiving te zien van gewone leningen naar leningen op basis van hypothecaire zekerheid. Wattebled: "De simpele reden hiervoor is dat de rente voor een hypothecair krediet pakweg de helft bedraagt van een gewone lening, 5% tegen 10%. Natuurlijk komt men alleen in aanmerking voor leningen met hypothecaire zekerheid wanneer men in het bezit is van een eigen woning. De rente mag overigens alleen worden afgetrokken bij besteding aan eigen woning of tuin."

Rondpompen kredieten

Wattebled: "Het lijkt dus of we in een situatie zitten waarin kredieten van de ene aanbieder naar de andere worden rondgepompt. Toch blijft het totale uitstaande saldo van leningen groeien. Wat we op dit moment veel zien, is dat bestaande kredieten als winkelpasjes en creditcards met vaak hoge rentes van wel 15 tot 20% worden samengevoegd tot een nieuwe goedkopere lening. Conclusie: De klant geeft minder uit maar zoekt naar goedkopere oplossingen voor zijn huidige situatie. De voortekenen van het economische klimaat waarin we nu zitten werd in onze branche al zichtbaar door het leenpatroon van onze klanten in 2000."

Profiel Gelink Adviesgroep

Gelink Adviesgroep is opgericht in 1984. Het bedrijf met vestigingen in Enschede, Hoofddorp en Breda telt 150 medewerkers en ruim 10.000 klanten. Gelink Adviesgroep is de grootste onafhankelijke hypotheekverstrekker in Nederland, en staat als cliƫntenremisier geregistreerd bij de AFM.



Ingezonden persbericht