Korps: Friesland, plaats: Fryslân 29-01-2003
Politieberichten van 28/1 (13.00 uur) t/m 29/1 (07.00 uur)

Dokkum: hennep rooidag
Dinsdag werd in Noordoost Fryslân een hennep rooidag gehouden. In totaal werden 18 panden bezocht en een onderzoek ingesteld. In zes panden ( Nes, Holwerd, Burgum, Wierum, Dokkum en Warfstermolen) werden hennepplanten aangetroffen. In totaal werden ruim 1680 planten in beslag genomen en vernietigd. Ook de bijbehorende apparatuur (lampen, bakken en filters) werd in beslag genomen. De grootste kwekerij werd aangetroffen in een leegstaande boerderij in Wierum. Bij verschillende de panden werd illegaal stroom afgetapt en werd door het elektriciteitsbedrijf de meters afgesloten en kregen de gebruikers forse naheffingen opgelegd. (boetes tot 15.000.- ) Bij de overige panden werden bij sommigen nog wel sporen van hennep aangetroffen, doch bleek de kwekerij niet meer in bedrijf te zijn of was net gerooid. Tijdens deze actie werden bij de bezochte panden geen personen aangetroffen. De verdachten moeten nog worden gehoord. In totaal namen 25 politiemensen aan deze actie deel.

Stiens: inbraak auto
Van maandag op dinsdag werd ingebroken in een personenauto, die geparkeerd stond op de Hellasstrjitte. De deur aan de passagierskant werd open gewrikt. Uit de auto werden een radio/cd-speler met wisselaar en een detector weggenomen. In de wisselaar zaten 9 cd`s. De eigenaar, een 20-jarige inwoner van Stiens, heeft aangifte gedaan.

Wolsum: onder invloed
Woensdag, rond 01.00 uur, werd een automobilist aangehouden aan de Remswerderleane voor een alcoholcontrole. De verdachte, een 65- jarige inwoner van de gemeente Skarsterlân bleek gedronken te hebben. De uitslag van de blaastest was 250 ug/l. De bestuurder kreeg een rijverbod van 1 uur.

Heerenveen: zware lading
Dinsdag omstreeks 09.25 uur werd op de Wetterwille een bestuurder van een vrachtwagen gecontroleerd. De bestuurder, een 38-jarige inwoner van Yde, reed in opdracht van een bedrijf uit Sappermeer. De vrachtwagen was geladen met zand en mocht 50 ton wegen. Bij weging bleek dat de totale combinatie 56.140 kilogram woog. Een overbelading van 11 %. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt.

Boelenslaan: vermist meisje terecht
De sinds 25 november 2002 vermiste 4-jarige Naomi de Boer uit Boelenslaan is weer terecht. Mede door de uitzending van `Plysjepost` van woensdag 22 januari en de aandacht in de regionale media werd het meisje afgelopen maandag, 28 januari bij familie aangetroffen. Het kind verkeerde in goede gezondheid en is inmiddels weer bij de moeder. De vader moet nog worden gehoord.

Oude Leije: aanrijding met letsel
Op dinsdag vond om 19.00 uur een aanrijding plaats op de Leijester Hegedyk waarbij een jongeman gewond raakte. Het slachtoffer, een 19- jarige inwoner van Oude Leije werd per ambulance vervoerd naar het MCL Zuid te Leeuwarden. Hij werd aangereden door een personenauto die bestuurd werd door een 38- jarige inwoonster van Oude Leije. De toedracht van de aanrijding is nog niet duidelijk. Vermoedelijk heeft de automobiliste even niet opgelet.

Leeuwarden: onder invloed
Woensdag werd om 01.15 uur een automobilist aangehouden aan de Nieuwestad. De bestuurder, een 24- jarige Leeuwarder had gedronken. De verdachte viel op omdat hij met de auto, zonder verlichting, over het fietspad reed. De uitslag van de blaastest was 295 ug/l. De verdachte kreeg een rijverbod van 2 uren.

Sneek: inbraak tankstation
Dinsdag werd om 23.00 uur ingebroken in een benzinestation aan de Worp Tjaardastraat. Men kwam binnen door verbreking van een ruit. Uit de kassalade werd geld weggenomen (paar honderd Euro). De eigenaar moet nog aangifte doen.

Burgum: gewond na val
Op dinsdagavond, omstreeks 21.10 uur raakte een 85- jarige inwoner van Burgum gewond tijdens een valpartij aan De Wylch. Het slachtoffer liep verwondingen op aan hoofd en handen en werd per ambulance naar het ziekenhuis te Drachten gebracht. Het slachtoffer kwam ten val toen hij op zijn erf een opstap maakte voor een verhoging.

Sneek: schuurbrand
Dinsdagavond ontstond om 20.00 uur brand in een schuur aan de Eesterzijlstraat. Er raakte niemand gewond. De brandweer had het vuur snel onder controle maar kon niet voorkomen dat de schuur volledig uitbrandde. De technische recherche stelt een onderzoek in naar de oorzaak van de brand.

Leeuwarden / Kollum: winkeldiefstallen
Op dinsdag vonden een aantal winkeldiefstallen plaats. Dinsdagmiddag werd om 16.00 een winkeldief aangehouden aan de Schrans. De verdachte, een 73- jarige inwoonster van Leeuwarden had een aantal levensmiddelen meegenomen ter waarde van 1,94. Er werd aangifte gedaan door een medewerker van de winkel. De verdachte werd overgebracht naar het bureau. Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt en na verhoor werd hij in vrijheid gesteld.

Dinsdagmiddag werd omstreeks 15.30 uur een verdachte aangehouden aan het Willem Alexanderplein ter zake winkeldiefstal. De verdachte, een 31- jarige Leeuwarder had boodschappen meegenomen. Er werd aangifte gedaan door een 39- jarige Leeuwarder. De verdachte werd meegenomen naar het bureau. Tegen de verdachte werd proces-verbaal opgemaakt. Na verhoor werd de verdachte weer in vrijheid gesteld.

Op dinsdagmiddag werden om 15.40 twee verdachten aangehouden ter zake winkeldiefstal aan De Centrale. De verdachten, een 30- jarige Leeuwarder en een 19- jarige inwoonster van Leeuwarden, werden op heterdaad betrapt. Na verhoor bleek dat de verdachten zich vorige week ook schuldig hadden gemaakt van winkeldiefstal waarbij ze dezelfde winkel hadden bezocht. Tijdens een woningonderzoek in de woning van de 19- jarige verdachte werd een gestolen CD-RW aangetroffen en een kleine hoeveelheid verdovende middelen. Beide zaken werden in beslag genomen en verdachte werd ingesloten. Een 22- jarige Leeuwarder deed aangifte.

In Kollum werd dinsdagmiddag rond 14.50 uur een winkeldief aangehouden. Personeel van een supermarkt aan de Mr. Andreastraat had gezien dat de verdachte, een 33- jarige Kollumer, een fles wijn meenam. De winkelier achtervolgde de verdachte om navraag te doen. Verdachte ontkende de winkeldiefstal waarop de winkelier aangifte deed bij de politie. De verdachte werd gehoord en na verhoor weer in vrijheid gesteld.

Oudwoude: brand clubgebouw
Dinsdagavond brak om 17.00 uur brand uit in een clubgebouw aan de Swartewei. Niemand raakte gewond. De brandweer had het vuur snel onder controle. Een deel van het gebouw raakte uitgebrand. Het gebouw dient als oefenruimte en als opslagplaats van muziekinstrumenten en bladmuziek. De technische recherche stelt een onderzoek in.

De Blesse: aanrijding met letsel
Dinsdagmiddag vond om 17.00 uur een aanrijding plaats op de Spoorlaan waarbij een jongeman gewond raakte. Het slachtoffer werd met verwondingen aan hoofd- en beenwonden per ambulance overgebracht naar de Tjongerschans te Heerenveen. Het slachtoffer, een 11- jarige inwoner van De Blesse kwam per fiets een steeg uitrijden en reed de Spoorlaan op. Door een hoge snelheid nam hij de bocht te ruim waardoor een automobiliste, een 39- jarige inwoonster van Steggerda, hem niet meer kon ontwijken. Het slachtoffer werd op de Spoorlaan door de auto geschept. Zowel fiets als auto liepen schade op.

Bureau Communicatie: 058 - 880 8272