Gemeente Stadskanaal

Nieuwsberichten

29-01-2003
Prijswinnaar verkeersquiz 'Plein-Lijn'

Gerko Kroeze uit Musselkanaal is winnaar geworden van de verkeersquiz uit de Spreekbuis van januari 2003.
Gerko, van harte gefeliciteeerd!

Toelichting op de vragen

1. Weggebruikers kunnen de route in beide richtingen gebruiken. Hierbij geldt dat bestuurders van rechts voorrang hebben, ook op de pleinen. Wanneer een bestuurder op een plein linksaf wil slaan dan is het een duidelijke én veilige afspraak het plein, net als een rotonde, ¾ rond te rijden. Vuistregel is dat bestuurders zoveel mogelijk rechts dienen te rijden.


2. Op de Plein-Lijn mag u niet harder rijden dan 30 km/u. Verkeer is mensenwerk. Wegen kunnen veilig zijn, maar de mens vormt de zwakste schakel in het verkeer. Ongevallen zijn daarom nooit helemaal te voorkomen. Schade zoveel mogelijk beperken kan wel. De maximum snelheid van 30 km/u zorgt ervoor dat bij een ongeval de schade vaak beperkt blijft tot materiële schade. De langzaamste verkeersdeelnemer bepaalt de snelheid.


3. Op de rijbaan van de Plein-Lijn mogen auto's, bussen en fietsen rijden.
De weg in het centrumgebied van Stadskanaal is van en voor iedereen! Eén (lees 'centrumroute') voor allen (lees weggebruiker), allen voor één. Doordat verschillende weggebruikers de weg met elkaar delen mag verwacht worden dat beter op elkaar gelet wordt. Dit komt de verkeersveiligheid ten goede. Als u daarbij niet sneller gaat rijden dan 30 km/u en consequent bestuurders van rechts voorrang geeft (ook op pleinen), dan werkt u mee aan verhoging van de verkeersveiligheid.