Gemeente Ede

nummer 27 / Ede, 28 januari 2003

Toekenning subsidie voor fietspad Frankeneng

De werkzaamheden aan de Frankeneng kunnen beginnen. Aan de noordzijde van de straat, langs het spoor, komt een vrijliggend fietspad. De provincie Gelderland heeft hiervoor onlangs een subsidie toegekend. Sommige delen van de straat krijgen meteen nieuw asfalt. De werkzaamheden beginnen op 3 februari en duren tot aan de bouwvakvakantie eind juli. Vanwege de omvang van dit project, voert de aannemer het werk in verschillende fasen uit. Wegomleidingen worden door middel van tekst- en verkeersborden aangegeven.

De wens voor een vrijliggend fietspad bestaat al een tijd. Fietsers kunnen op die manier veiliger naar de andere kant van het industrieterrein komen. Het fietspad loopt vanaf de Koepelschool tot aan de Galvanistraat en is in twee richtingen berijdbaar. Bij zijwegen en aanliggende bedrijven worden inritten gemaakt, zodat de fietser daar het fietspad kan oprijden of verlaten.

Mede door de subsidie van de Provincie is het mogelijk de plannen uit te voeren. Deze subsidie bedraagt 270.000. Daarnaast ontving de gemeente in het kader van de GDU-regeling (gebundelde Doel Uitkering) al een bedrag van 113.445. De totale kosten voor de realisatie van het fietspad zijn geraamd op 771.426.

Door de komst van het fietspad wordt de straat Frankeneng over de gehele lengte een meter smaller. Het eerste gedeelte van de Koepelschool tot het viaduct krijgt 10 centimeter nieuw asfalt. Bij het deel vanaf het viaduct tot en met de aansluiting op de Fultonstraat wordt de totale wegverharding uitgefreesd. Deze asfaltverharding is door het zware verkeer in de loop van de jaren zodanig belast, dat deze in zn totaliteit verwijderd moet worden. Daarna brengt de aannemer nieuw asfalt aan.

Gezien de omvang van de werkzaamheden is het onmogelijk om de hele Frankeneng in één keer aan te pakken. Dat zou voor de uitvoering van het werk van de aanliggende bedrijven en het doorgaande verkeer onacceptabel zijn. Het werk wordt daarom geknipt in een aantal fasen. Voor elke fase komt een omleidingroute voor het verkeer en worden maatregelen getroffen om de aanliggende bedrijven zo bereikbaar mogelijk te houden. Deze bedrijven zijn in december 2002 al uitgenodigd voor een informatiemiddag waar tevens de fasering en aanpak van het werk is besproken. Ook worden de betreffende bedrijven circa twee weken van te voren door de aannemer en/of opzichter benaderd voor nader overleg en informatie.

De wegomleidingen worden door middel van tekst- en verkeersborden aangegeven. De gemeente streeft ernaar om de omleidingen voor het doorgaande verkeer zo lang mogelijk gelijk te houden, omdat dit de meeste duidelijkheid geeft aan de weggebruiker. Belangstellenden kunnen de fasering en wegomleidingen van het werk binnenkort lezen op de web-site van de gemeente Ede :
www.ede.nl. Op deze pagina zoekt u boven in de pagina bij Actueel naar `Werk in uitvoering`. Vervolgens klikt u gemeente op het project Frankeneng.

Mensen die vragen hebben over de werkzaamheden kunnen ook terecht bij de uitvoerder van de aannemer, de heer M. Berns. Hij is bereikbaar onder telefoonnummer (06) 204 20 924. U kunt ook bellen met de opzichter van de gemeente Ede, de heer H.J. Idsinga, telefoonummer (06) 533 66 754.