Gemeente Ede

nummer 28 / Ede, 28 januari 2003

Vitrine met archeologische vondsten in Ede Centrum

Wat hebben een mammoetkies, een veluws klokbekertje en een poffertjespan met elkaar te maken? Deze objecten zijn gevonden in het centrum van Ede op de locatie van de parkeergarage aan de Achterdoelen. De Edese amateur archeoloog E. Zuurdeeg heeft in het najaar van 1998 deze archeologische vondsten gedaan. Van een aantal van zijn vondsten zijn replicas (kopieën) gemaakt. Deze replicas kunt u bekijken in een vitrine bij de parkeergarage.

De replicas zijn gemaakt door de Stichting Museumtechnische werken uit Groningen.

In de vitrine staan de volgende objecten: een mammoetkies van 150.000 jaar oud, 2 vuurstenen snijwerktuigen van 80.000 jaar geleden, een 4200 jaar oud veluws klokbekertje, een deel van een schaaltje uit de bronstijd (ongeveer 3200 jaar geleden), een aardewerken poffertjespan van 350 jaar oud en een originele groene fles uit dezelfde tijd. Naast deze objecten kunt u in deze vitrine ook op een kaart zien waar de vondsten zijn opgegraven.

Het initiatief voor deze vitrine is genomen door de Vereniging Oud Ede. Met financiële steun van ING vastgoed en
Ontwikkelingsmaatschappij Ede (OME) heeft de gemeente Ede deze vitrine ingericht. De inrichting van de vitrine is ontworpen door Cees Bakker.

Wilt u een kijkje nemen? De vitrine kunt u vinden aan de Achterdoelen, bij de ingang van de parkeergarage aan de kant van Stadskantoor de Doelen, naast een telefoniewinkel en tegenover een wokrestaurant.