Gemeente Zwolle

Print pagina

Zwolle schoon en heel?


Datum uitgave: 28-01-2003

Onderwerp: woonomgeving

In Holtenbroek hebben ze het al voor elkaar!!

Sinds 1999 zijn een aantal bewoners uit Holtenbroek actief bezig om de leefbaarheid in hun wijk te verbeteren. De wijk is er niet alleen een stuk schoner op geworden, ook de manier waarop mensen hier met elkaar omgaan blijkt in positieve zin te zijn veranderd. Drie enthousiaste bewoners-toezichthouders van 'Holtenbroek schoon en heel' vertellen hoe zij dat voor elkaar hebben gekregen.

Met zijn twaalven maken ze nu deel uit van het
bewoners-toezichthoudersteam onder de naam 'Holtenbroek schoon en heel'. Het zijn heel verschillende mensen; sommigen zijn gepensioneerd, anderen doen dit naast hun baan. Ze hebben één ding met elkaar gemeen ze houden van hun wijk. 'Ik kan slecht tegen rommel,' vertelt de heer Broekhaar, 'en daarbij had ik tijd over waarin ik mijzelf nuttig wilde maken. Ik kan zelf bepalen wanneer ik dit werk doe, alleen op dinsdagmiddag hebben we elke week een bijeenkomst met het team en de begeleiders van de gemeente. Ook heb ik door dit werk hele leuke contacten opgedaan.' Naast het opruimen van zwerfvuil, het geven van informatie en het signaleren van excessen, zoals huisraad dat aan de weg staat of vuilniszakken die zomaar ergens gedumpt zijn, spreken de toezichthouders mensen ook aan op hun gedrag. 'We doen dit altijd op een rustige en beleefde manier,' licht de heer Neijenhuis toe. 'Heel af en toe reageren mensen kwaad of vragen ze waar ik me mee bemoei. Ik heb wel eens mee gemaakt dat iemand echt tegen me begon te schelden. Dan neem ik afstand of loop ik weg, maar als ik ze naderhand weer eens tegenkom, bieden ze toch vaak hun excuses aan.' Het succes van 'Holtenbroek schoon en heel' schuilt volgens de leden in het feit dat ze allemaal in de wijk wonen en deel uitmaken van de bewoners. En goed voorbeeld doet goed volgen! 'Er zijn regelmatig mensen die vragen of zo ook een handje kunnen helpen, niet alleen ouderen, maar ook jongeren en studenten die in de wijk wonen. We moeten met z´n allen af van de gedachte dat de gemeente alles maar op moet ruimen, het is een kwestie van mentaliteit je kunt niet zomaar alles van je afgooien,' aldus de heer Broekhaar.

Begeleiding door de gemeente
Het project is destijds gestart uit een initiatief van de gemeente en de woningbouwcorporaties. Afdeling Toezicht & Handhaving heeft het project opgestart en is hiervoor verantwoordelijk. Alle Holtenbroekenaren zijn schriftelijk uitgenodigd om zich aan te melden voor een bewoners-toezichthoudersteam. Er kwamen 27 reacties binnen en 8 mensen zijn uiteindelijk van start gegaan in Holtenbroek I en II. Vorig jaar is het team uitgebreid met 4 personen, die in Holtenbroek III en IV begonnen zijn. De gemeente zorgt voor gereedschap en begeleiding, daarnaast krijgen de medewerkers een kleine onkostenvergoeding. De teamleden wijzen de bewoners op eigen verantwoordelijkheden, maar zijn ook aanspreekpunten in de wijk. Hetgeen zijn signaleren, geven ze door aan de begeleiders. Die zetten het vervolgens weer uit bij Toezicht & Handhaving van de gemeente, of bij andere instanties zoals de woningbouwcorporaties, Stad & Welzijn of de wijkpolitie. In feite is er weer een stukje sociale controle en betrokkenheid teruggebracht in de wijk, iets wat vroeger vanzelfsprekend was.

In uw eigen wijk aan de slag
'Toen wij in '99 begonnen hebben we in dat jaar 700 manuren besteed aan het opruimen van zwerfvuil in de wijk. Afgelopen najaar hebben we besloten om geen extra jaarlijkse grote schoonmaakactie te houden, omdat daartoe eigenlijk geen reden was; de wijk ziet er nu zo netjes uit!' zegt wijkbeheerder Gerard Ballintijn. Het project toezichthouders heeft inmiddels zijn succes bewezen in Holtenbroek. Kan zoiets ook in andere wijken opgestart worden? 'Uiteraard,' beaamt projectleider Henk Kleinherenbrink. 'Mensen die hierover informatie willen, kunnen contact met mij opnemen. We streven er wel naar om te werken volgens het project in Holtenbroek. Dit wil zegen: met toezichthouders, die niet alleen zwerfvuil te lijf gaan, maar ook een aanspreekpunt zijn in de wijk. Ook de wekelijks terugkoppeling met de gemeente is hierbij belangrijk.' Wilt u hierover meer weten, dan kunt u Henk Kleinherenbrink bereiken via de wijkservicelijn: (038) 498 33 00.

Bron: Afdeling Communicatie
Datum van 28-01-2003 tot 10-02-2003