Korps: Flevoland, plaats: Noordoostpolder 29-01-2003 Fietsendiefstallen gedaald, dieven gepakt Stafdienst Communicatie, 06-5140 1952

Investering politie werpt vruchten af

EMMELOORD Het aantal fietsendiefstallen in Emmeloord is in 2002 drastisch gedaald. Omdat het aantal aangiftes van fietsendiefstallen in 2001 ten opzichte van voorgaande jaren gestegen was, investeerde de politie extra in toezicht en opsporing. In 2001 was het aantal aangiftes van diefstallen 326 en in 2002 bedroeg dit 240. Een daling van meer dan 25%. De politie wijst ook op andermans taak in het voorkomen en bestrijden van diefstal.

Naar aanleiding van meer aangiftes van fietsdiefstallen in Emmeloord in 2001, startte de politie dat jaar een speciaal project. Doel was Het door gerichte aandacht voor de problematiek te kunnen overgaan tot aanhouding van daders van fietsendiefstallen en daarmee terugdringing van het aantal fietsendiefstallen. In 2002 kreeg het project verder gestalte. Essentieel zijn de aangiftes van gedupeerden. Op die manier krijgt de politie een beeld van plekken die meer aandacht vereisen. Zo bleek met name bij het busstation, de Lange Nering en De Deel fietsen gestolen te worden, en dan vooral in de weekeinden. Reden voor de politie om onder andere op die plekken extra te surveilleren.

Fietsendieven gepakt
Niet alleen extra toezicht. De politie investeert namelijk ook in opsporing van mensen die fietsen stelen. In totaal zijn tijdens de projectperiode 19 verdachten in de kraag gevat en overgedragen aan Justitie. Wat betreft de gestolen fietsen, zijn 22 weer terug bij de rechtmatige eigenaar (van de 240). Ook hier weer blijkt dat aangifte doen van gestolen goederen belangrijk is. Een gestolen fiets kan pas terug naar de eigenaar als hij of zij in eerste instantie de diefstal ook bij de politie gemeld heeft. Let op: de volgende fietsenkijkdag is verplaatst van 1 februari naar 8 februari.

Meer samen doen
De politie blijft ook komend jaar alert op fietsendiefstallen. Uiteindelijk is het erg vervelend voor mensen als hun fiets ineens weg is. Maar het is niet alleen een taak van de politie om dit soort misdrijven te voorkomen en te bestrijden. Ook fietseigenaren, de gemeente en Justitie kunnen hun bijdrage leveren. Fietseneigenaren door hun fiets te graveren en goed op slot te zetten of daar waar mogelijk bewaakte fietsenstallingen te gebruiken. De gemeente door te zorgen voor een zo onaantrekkelijk mogelijke omgeving voor potentiële boeven: een goed onderhouden en verlichte omgeving schrikt dieven af. En Justitie door te pleiten voor een passende straf voor opgepakte fietsendieven.

SvB (06-53224343,tot 12.30 uur)