NMVV


Werken in de Zorg is zo gek nog niet.

Te weinig jonge mensen vinden het werken in de zorg aantrekkelijk. 'De Zorg': dat is in dit verband de thuis- en kraamzorg, de ouderenzorg, de gehandicaptenzorg en in het werken in het ziekenhuis.
In de komende jaren zullen juist in deze sectoren van de zorg veel arbeidsplaatsen op alle niveaus beschikbaar komen.

VMBO-leerlingen worden bij het kiezen van een studierichting of beroepsopleiding sterk beïnvloed door een negatieve beeldvorming over de zorg. Daarbij is er bij de opleidingen zelf te weinig bekend over 'het echte werk' in de zorg. Docenten kunnen hun leerlingen daarom onvoldoende begeleiden bij hun beroepskeuze.
Terwijl de mensen die voor de zorg kozen en er naar volle tevredenheid werken zich benadeeld voelen door die negatieve beeldvorming.

Het Nationaal Museum Verpleging en Verzorging (NMVV) heeft daarom in het kader van de beeldvormingcampagne 'De zorg. Het echte werk' wervende voorlichtingsfilms voor het VMBO en het MBO laten maken, met een subsidie van de Sectorfondsen Zorg en Welzijn.

Er zijn drie films gemaakt. Een voor leerlingen in de VMBO-onderbouw in het kader van de studierichtingkeuze, een voor VMBO-leerlingen in de bovenbouw in het kader van de beroepsoriëntatie en een voor beroepsbeoefenaars in opleiding in het kader van de beroepsverdieping.

Jonge mensen die in de zorg werkzaam zijn laten enthousiast en zelfbewust hun dagelijks werk zien aan potentiële intreders uit het VMBO.
Bij het maken van de films zijn VMBO-leerlingen die nog voor de keuze staan en jonge mensen die de keuze al gemaakt hebben nauw betrokken geweest: ze hebben in de researchgroep gezeten en/of zelf een rol gespeeld. We zien hen meelopen in De Zorg en alle vragen stellen die hen bezighouden: 'is het geen vies werk?'

De films maken deel uit van een goed gefundeerd Educatief Traject van het NMVV met bijbehorende lesplannen.
De films en lesplannen worden direct na de première gratis op alle VMBO scholen en MBO-beroepsopleidingen verspreid.

De première van de films is op 5 februari in het theater Jacobi te Utrecht: 14.00 - 17.00 uur