Ministerie van Justitie

Donner onderzoekt drie coalities
27 januari 2003

Informateur Donner onderzoekt de komende dagen drie mogelijke combinaties om een nieuw kabinet te vormen: voortzetting van de huidige coalitie van CDA, VVD en LPF, een combinatie van CDA met de grote verkiezingsoverwinnaar PvdA en Paars-3, dat een kleine meerderheid in de nieuwe Tweede Kamer heeft.

De minister van Justitie begint vandaag met verkennende gesprekken met alle fractievoorzitters in de Tweede Kamer. Als eerste sprak hij vanmorgen met CDA-leider Balkenende, in de loop van de dag volgen de partijleiders van de PvdA, SP, GroenLinks, LPF en D66. Morgen zijn de voormannen van SGP en ChristenUnie aan de beurt. Minister Donner denkt hooguit een week nodig te hebben om de mogelijkheden voor een meerderheidscoalitie te onderzoeken.

Tijdens een persconferentie zei minister Donner dat hij er alle vertrouwen in heeft dat zijn opdracht niet zal mislukken. Het zou mij hogelijk verbazen en het zou een teken zijn van de droevige staat van de democratie als er geen meerderheidskabinet te vormen zou zijn.

Donner gaat niet onderhandelen over inhoudelijke verschillen tussen de partijen maar wil van de partijleiders slechts weten of er voldoende onderling vertrouwen is om deze obstakels te overbruggen.