---

Ministerie van Defensie



---

foto: Hr.Ms. Abraham van der Hulst (Koninklijke Marine)

Fregat Abraham van der Hulst nieuw vlaggenschip NAVO-eskader

29-01-2003

Het marinefregat Hr.Ms. Abraham van der Hulst heeft woensdag (29 januari) in de Italiaanse havenplaats Palermo het fregat Hr.Ms. Witte de With afgelost als vlaggenschip van het NAVO-vlootverband Standing Naval Force Mediterranean. Dit is een van de vaste eskaders van het bondgenootschap en staat momenteel onder leiding van de Nederlandse commandeur H.P. Wirth. Hr.Ms. Witte de With keert 7 februari terug in de thuishaven Den Helder.

Het nu afgeloste fregat maakte sinds eind augustus vorig jaar deel uit van het NAVO-vlootverband. Sinds 13 september fungeert het schip ook als vlaggenschip voor commandeur Wirth. Met de aflossing door Hr.Ms. Abraham van der Hulst wordt ook de functie van vlaggenschip overgedragen en zullen Wirth en zijn staf vanaf dit fregat hun taak uitvoeren.

Hr. Ms. Abraham van der Hulst vertrok 13 januari uit Den Helder. In de eerste week na het vertrek werd in de Engelse wateren een driedaags trainingsprogramma uitgevoerd. Hoogtepunt was de nieuwe oefening Patrolex die niet standaard in het opwerktraject is opgenomen. Hr. Ms. Abraham van der Hulst is dan ook het eerste schip van de Koninklijke Marine dat die oefening mocht draaien. Bij deze oefening confronteert de trainingsstaf het schip en de bemanning met diverse, elkaar snel afwisselende situaties die tijdens een echte inzet kunnen voordoen. Hierbij ging het om activiteiten als het "boarden" van een koopvaardijschip, hulp verlenen aan een schip in nood, het bestrijden van diverse calamiteiten aan boord zoals lekken en branden en ten slotte het optreden tegen de dreiging van kleine bewapende speedboten.

Na afloop van de opwerkperiode werd de reis richting Middellandse Zee voortgezet, waarbij in de tweede week van de reis een Nato Sea-Sparrow (NSS) werd gelanceerd in een speciaal oefengebied bij Zuid-Spanje (foto: Koninklijke Marine).

Gerelateerde pagina's

* Afghanistan/Strijd tegen het terrorisme