Universiteit van Amsterdam


Persbericht
nr: 12

woensdag 29 januari 2003

UvA werft tien jonge universitaire docenten om naderende pensioengolf op te vangen

Investering in verjonging van de geesteswetenschappen aan UvA

De Faculteit der Geesteswetenschappen van de UvA gaat tien jonge wetenschappers werven. De nieuwe wetenschappers moeten gepromoveerd en breed inzetbaar zijn, zodat een groot aantal opleidingen en onderzoeksprogramma's van hen kan profiteren.

De Faculteit der Geestenwetenschappen verzorgt onderwijs en onderzoek in een groot aantal disciplines op het gebied van taal- en letterkunde, kunst, cultuur en geschiedenis. Ook in de toekomst wil de faculteit een breed palet aan onderzoek en onderwijs bieden en zal ze moeten inspelen op wisselende studentenstromen tussen de verschillende vakgebieden. Daarom wordt gezocht naar jonge wetenschappers die breed inzetbaar zijn en over de grenzen van vakgebieden heen kunnen stappen. Ze moeten het onderzoek nieuwe impulsen geven en aansprekend onderwijs verzorgen.

Een belangrijke aanleiding voor het aantrekken van deze nieuwe wetenschappers is de pensioengolf die in komende jaren bij de geesteswetenschappen is te voorzien. Het College van Bestuur van de UvA heeft een speciaal budget beschikbaar gesteld voor een 'nieuwe generatie offensief'. Hiermee kan jong wetenschappelijk talent al aangesteld worden voordat de oudere generatie met pensioen gaat. Door deze dakpanconstructie wordt kennis en ervaring van de oudere generatie overgedragen op de nieuwe generatie wetenschappers. Voor veertien wetenschapsgebieden zullen kandidaten geworven worden. Afhankelijk van de reacties zal een keuze worden gemaakt op welke gebieden uiteindelijk tien mensen worden aangesteld. De wetenschapsgebieden zijn: Beeldtaal van de klassieke oudheid; Islam, cultuur en maatschappij; Muziek in de wereld van de islam; Moderne filologie van het Nederlands; Duits: taal, cultuur, literatuur; Cultuur- en mentaliteitsgeschiedenis; Politieke geschiedenis en internationale betrekkingen; Geschiedenis en theorie van de fotografie; Van tekst naar film; De essentie van taal; Taal en spraaktechnologie; Philosophy of Mind; De nieuwste Nederlandse literatuur; Information Retrieval.