Politie Amsterdam-Amstelland

Hennepplantages ontmanteld
29-1-2003. Gisteren zijn een flink aantal hennepplantages opgerold.

Scheldebuurt
Gistermiddag stuitten agenten op een compleet ingerichte hennepkwekerij in een schuur van een woning in de Scheldebuurt. Er werden 385 hennepplanten in beslag genomen. De installatie werd ontmanteld en vernietigd. De 40-jarige bewoner werd aangehouden.

Kinkerbuurt
In een woning in de Kinkerbuurt werd ook een hennepplantage aangetrofen. Agenten kwamen de kwekerij op het spoor door stankoverlast. De teler had hier net geoogst. Wel werden nog wat plakken hasj aangetroffen en in beslag genomen. De plantage werd ontruimd en de spullen vernietigd. De bewoner wordt nog gezocht.

Maranathabuurt
Gistermiddag heeft de politie in een woning in de Maranathabuurt een hennepkwekerij ontmanteld. De 33-jarige bewoner werd aangehouden. De agenten kwamen de cannabis-plantage op het spoor naar aanleiding van stankoverlast. 241 wiet-planten en bijbehorende apparatuur werden aangetroffen. Deze zijn in beslag genomen en vernietigd. De verdachte stond ook nog gesignaleerd voor een openstaande boete van e. 2.600,-.

IJ-plein
In de omgeving van het IJplein had een hennepkweker er echt werk van gemaakt. Ook hier werd door de politie een onderzoek ingesteld na klachten van stankoverlast. In een pand werd in een afgetimmerd gedeelte een soort kraamafdeling voor hennepplanten aangetroffen. In totaal stonden hier 3740 jonge stekken op kweek. Nader onderzoek bracht de speurders bij een kast. Door een kier in de wand zagen zij plotseling licht schijnen. Het openen van de kast bracht uitkomst. Door een gat in de achterwand kwam men in een andere ruimte waar de moederplanten werden gekweekt. Dit leverde nog eens 165 volgroeide hennepplanten op. De zaak werd ontmanteld en vernietigd. De telers worden nog gezocht.
Straatrover gepakt
29-1-2003. Zondagavond werd op de Leliegracht een vrouw door twee mannen overvallen. Een getuige zette de achtervolging in en wist één van de daders te overmeesteren. De 18-jarige verdachte werd vervolgens aan de politie overgedragen. Hij bekende nog drie straatroven in de binnenstad te hebben gepleegd. Daarnaast wordt hij verdacht van het pinnen met een gestolen creditcard. De man is inmiddels voorgeleid bij de officier van justitie.

---

Aanrander afgeweerd

29-1-2003. Een 41-jarige vrouw heeft vannacht een aanrander met een paraplu van zich afgeslagen. De vrouw werd in de omgeving van de Borgerstraat benaderd door een jongeman die haar onzedelijke voorstellen deed.Toen zij hier niet op in ging, pakte hij haar vast en vroeg om geld. De vrouw sloeg met een paraplu op de man in, waarop een vechtpartij ontstond. De aanrander nam daarop al scheldend de benen.
---

Verkeerscontroles

29-1-2003. Er zijn gisteren op diverse locaties verkeers- en snelheidscontroles gehouden.

A10 Noord
Gisteravond om kwart over negen reed een 18-jarige Engelsman veel te hard bij wegwerkzaamheden op de A10 Noord. De automobilist reed 125 kilometer per uur (toegestaan: 70). De bestuurder moest direct een boete van 354 euro betalen.

A1
Vannacht rond kwart over twaalf werd een 35-jarige man uit Laren aangehouden omdat hij 164 kilometer per uur te reed over de A1. De bestuurder had niet in de gaten dat hij door een opvallende surveillanceauto van het wijkteam Autosnelwegen werd gevolgd. Het rijbewijs van de automobilist werd ingenomen.

Amsterdam-West
Gistermiddag hebben op diverse locaties in Amsterdam-West verkeerscontroles plaatsgevonden. Bij controles op de Jan van Galenstraat, Transformatorweg en Volthavenweg werden 30 bekeuringen uitgeschreven. De meeste bekeuringen werden uitgeschreven voor het niet dragen van de veiligheidsgordel, het niet bij zich hebben van het kentekenbewijs en het onjuist voorsorteren op de Transformatorweg en Vlothavenweg.

---

Verdachten IKEA-zaak gepakt

29-1-2003. Afgelopen weekend heeft de Portugese politie twee Poolse mannen (24 en 54 jaar) aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de dreiging met explosieven c.q afpersing van IKEA Nederland in december 2002. De mannen zitten vast. Het parket Amsterdam heeft inmiddels hun uitlevering verzocht.

Nadat in december twee explosieven waren aangetroffen bij vestigingen van IKEA in Sliedrecht en Amsterdam werden alle vestigingen van deze winkelketen in Nederland grondig doorzocht. Dat het menens was, bleek toen bij de ontmanteling van het explosief in Sliedrecht een ontploffing volgde waarbij een medewerker van het EOC gewond raakte. Omdat de afpersers aangaven dat er een derde explosief zou zijn en er sprake was van een veiligheidsrisico voor Ikea-personeel en klanten, werd besloten alle winkels van IKEA te sluiten en te doorzoeken. Uiteindelijk werd niets meer gevonden. Deze ingreep leverde het bedrijf een forse schadepost op.

Goede samenwerking
De aanhouding van de twee verdachten is het resultaat van een onderzoek van de Dienst Centrale Recherche onder leiding van de officier van justitie van het parket Amsterdam. De aanhouding is uiteindelijk gerealiseerd na een uitstekende en intensieve internationale samenwerking tussen politie en justitie in Nederland, Duitsland, Polen en Portugal. Daarnaast heeft het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) een belangrijke rol gespeeld in het opsporingsonderzoek.

Opsporing Verzocht

28-1-2003. Gisteravond in Opsporing Verzocht twee Amsterdamse zaken: de overval op een Dirk v.d. Broek afgelopen november en een serie inbraken bij Coster Diamonds. Meer informatie vindt u op onze assistentie-pagina.


---