Gemeente Roermond

Roermond, 29 januari 2003

Inwoners Roermond tevreden over huidige afvalinzameling

In september 2002 is de gemeente Roermond gestart met een onderzoek naar mogelijkheden voor de verbetering van de gescheiden inzameling van afval en de voorlichting daarover. De belangrijkste conclusie uit dit representatieve onderzoek is dat een groot deel van de Roermondenaren tevreden is over het huidige systeem van afvalinzameling en de voorlichting daarover.

In september kregen 5000 Roermondse huishoudens een enquête toegezonden over de afvalinzameling. Veel mensen geven blijk van een grote betrokkenheid bij het onderzoek. Maar liefst 38% van de verspreide enquêtes is teruggestuurd. Naast de schriftelijke enquête zijn ook 100 telefonische enquêtes uitgevoerd, 75 straatinterviews afgenomen en zeven bewonerssessies gehouden.

Resultaten
Ruim 80 % van de inwoners die aan het onderzoek hebben deelgenomen vindt de huidige inzameling van het huishoudelijk afval in Roermond goed tot zeer goed. Ook is een groot gedeelte van de geënquêteerden tevreden over de duobak als inzamelmiddel n.l. 80 % van de gebruikers. 75 Procent van de geënquêteerden heeft een hoge waardering voor de kwaliteit van de voorlichting over de afvalinzameling.
In het algemeen is de tevredenheid over de inzamelstructuur dus hoog. Aandachtspunten zijn de inzamelmogelijkheden voor grof huishoudelijk (tuin) afval en blik. Hierover zijn de geënquêteerden het minst tevreden. Uit het onderzoek is gebleken dat een meerderheid van de Roermondse inwoners het blik niet scheidt. Hiervoor worden de volgende oorzaken genoemd: onbekendheid met de gescheiden inzameling, ontbreken van een inzamelpunt in de wijk en de beperkte hoeveelheid blik die men heeft. Ook op andere onderdelen kunnen nog verbeteringen worden doorgevoerd, o.a. als het gaat om het scheiden van textiel. Uit het onderzoek is gebleken dat er onwetendheid bestaat over wat als textiel mag worden aangeboden (niet alleen bruikbare kleding, maar ook gordijnen, lakens, poetsdoeken en dergelijke).

Hoe nu verder?
De komende tijd zal onder andere bekeken worden wat er aan de inzamelstructuur verbeterd kan en moet worden. Basis daarvoor is een evaluatie van de huidige inzameling en de resultaten waarbij uiteraard ook de uitkomsten van het bewonersonderzoek worden betrokken.