FNV

'Innovatie moet doorgaan'
Als Europa een sterke kenniseconomie wil ontwikkelen, moet het ook in slechte tijden blijven investeren in innovatie. Dat pleidooi houdt de Nederlandse vakbeweging morgenochtend in het SER-gebouw tijdens een gesprek met premier Balkenende en de ministers De Geus en De Hoop Scheffer over de zogenaamde 'Lissabon-strategie' De vakcentrales FNV, CNV en Unie mhp zijn bang dat nu teveel de nadruk komt te liggen op korte termijnmaatregelen en blind snijden in lonen en milieumaatregelen.

Duurzame economische groei vraagt juist om lange-termijn-investeringen die de economische structuur vernieuwen en versterken.

De vakcentrales zijn er erg voor dat de Europese Commissie duidelijk in kaart brengt welke landen het op dit punt beter doen, en welke het er juist bij laten zitten.

Tijdens de Europese Top van Lissabon is 3 jaar geleden afgesproken dat Europa in 2010 de meest concurrerende en dynamische kenniseconomie van de wereld moet zijn.

Op aandringen van onder andere de FNV betrekt de Nederlandse regering sinds 2 jaar ook de sociale partners bij het voorbereiden van haar inbreng. Op 20 en 21 maart komt de Europese Raad weer bij elkaar tijdens de voorjaarstop in het Griekse Tessaloniki.

Bijlagen: brief van de 3 vakcentrales aan premier Balkenende (brief.rtf) en een uitgebreide toelichting (toelichting.rtf).

29 januari 2003