INTERNAT. DIERENFONDS - IFAW

Canada onthult massale uitroeiing van zeehonden

(Den Haag, Canada - 29 januari 2003)

Regering keurt slachting van 1 miljoen zeehonden goed

Volgens nieuwe plannen van de Canadese regering die deze week worden gepresenteerd, zullen in de komende 3 jaar meer dan 1 miljoen zeehonden sterven tijdens de zeehondenjacht. Een dergelijk plan zal een verwoestend effect hebben op de zeehondenpopulatie, aldus het Internationaal Dierenfonds (IFAW), de organisatie die al meer dan 30 jaar onverminderd strijd voert tegen deze jacht.

Het Internationaal Dierenfonds (IFAW) - met in Nederland meer dan 300.000 donateurs, de grootste dierenbeschermingsorganisatie van ons land - meldt dat de Canadese regering van plan is deze week nieuwe jachtquota aan te kondigen Een driejarenplan, waardoor ieder jaar meer dan 350.000 babyzeehonden zullen worden doodgeknuppeld of geschoten.

'De Canadese regering gaat hiermee honderden jaren terug in de tijd', aldus een reactie van het Internationaal Dierenfonds (IFAW). 'Wat zijn de wetenschappelijke argumenten om zoveel zeehonden te doden? Hoe zorgt de Canadese regering er voor dat deze nog grotere jacht ordelijk en zonder wreedheden verloopt? Is er wel een markt voor de huiden en andere producten?'.

'Terwijl menselijke overbevissing en mismanagement de werkelijke redenen zijn van de teruglopende kabeljauwvisserij, legt de Canadese regering jarenlang en stelselmatig de schuld bij de zeehonden'.

Toen tien jaar geleden ontdekt werd dat de kabeljauwstand daalde, kondigde de lokale regering een moratorium af op het vissen van kabeljauw, terwijl juist de kabeljauwvisserij de bevolking al honderden jaren voorzag van inkomsten. De visstand moet nu nog herstellen en men schuift de schuld door naar de zeehonden.

Diverse onderzoeken in de afgelopen jaren hebben uitgewezen, dat bijvoorbeeld:


- Meer dan 42 procent van de zeehonden levend gevild worden;
- Talloze peilingen laten zien dat het Canadese publiek fel tegen deze jacht is en dat ook Europa nu weer volgt. Het was ook de druk vanuit Europa in de zestiger en zeventig jaren dat er voor zorgde dat Europa gesloten werd voor de huiden van witte babyzeehonden. Nu overwegen vele Europeanen geen producten meer te kopen of af te zien van reizen naar Canada.

- Door de opwarming van de aarde verdwijnt het ijs in het Noordwestelijk deel van de Atlantische oceaan langzamerhand, waardoor de overlevingskansen van zeehondenpopulaties steeds kleiner worden.

'Nederlanders hebben al massaal aangegeven, dat men tegen deze commerciële zeehondenjacht is en zullen woedend zijn', zegt Marcel Bertsch, directeur van de Nederlandse vestiging van het Internationaal Dierenfonds. 'Canada kan rekenen op een stroom van reacties. Nederlanders zullen dit niet pikken!'