Provincie Noord-Holland

GS willen nieuw subsidiebeleid voor bedrijventerreinen

Haarlem, 28 januari 2003 - Gedeputeerde Staten hebben vandaag het Programma Innovatief Ruimtegebruik op Bedrijventerreinen (PIRB) vastgesteld. Dit programma bundelt de sinds 1997 bestaande regelingen Herstructurering op Bedrijventerreinen én Duurzame inrichting van bedrijventerreinen. Met dit nieuwe programma wil het dagelijks bestuur van de provincie al creatief ruimtegebruik stimuleren, zowel op nieuwe maar vooral ook op bestaande bedrijventerreinen. Het accent bij de inrichting van terreinen wordt gelegd op duurzaamheid, innovatie, kwaliteit én veiligheid.

Op 10 februari a.s. zal dit programma in Provinciale Staten besproken om definitief te worden vastgesteld.
De nu bestaande regelingen zijn op zich succesvol maar kunnen door bundeling doelmatiger worden ingezet. Momenteel lopen er op zo'n 50 bedrijventerreinen projecten om efficiënter om te gaan met de ruimte en met het milieu. Voorlopige resultaten zijn een ruimtewinst van 260 hectare en tal van maatregelen op het gebied van energie, water, afval, groene inpassing, duurzaam bouwen en parkmanagement.

Aan de herstructurering van bedrijventerreinen is sinds 1997 een bedrag van 23,5 miljoen aan subsidie toegekend. Daarnaast is er twee maal met succes een investeringsprogramma ingediend bij het ministerie van Economische Zaken, waarmee nog eens 20,1 miljoen beschikbaar kwam voor de herstructurering van bedrijventerreinen. Aan de duurzame inrichting van bedrijventerreinen is in deze periode door de provincie een bedrag van 2,1 miljoen subsidie verleend.

Wie kunnen subsidie aanvragen?
Het nieuwe programma is bedoeld voor overheden, bedrijven, organisaties als bedrijvenverenigingen, industriekringen, Kamers van Koophandel, Energie- en waterleveranciers, projectontwikkelaars, adviesbureaus samenwerkingsverbanden van verschillende bedrijven of bedrijventerreinen en milieuorganisaties.

Bij subsidie aanvragen wordt gelet op de zes speerpunten van het Programma Innovatief ruimtegebruik op bedrijventerreinen: Efficiënt ruimtegebruik (meer bedrijvigheid per vierkante en kubieke meter).
Bereikbaarheid (efficiënter vervoer van goederen en personen). Parkmanagement ( beter beheer van het terrein). Innovatie en vernieuwing in milieu en technologie. Duurzaamheid bij de inpassing van bedrijven in de omgeving ( achterstallig onderhoud mag niet meer voorkomen). Veiligheid (geen criminaliteit, sociale veiligheid en veilige bedrijfsprocessen).
Met deze speerpunten als uitgangspunt streven gedeputeerde staten voor 2007 naar de volgende resultaten.
Een gemiddelde ruimtebesparing van 10%, in bruto hectare over alle gesubsidieerde projecten;
De stimulering van een duurzame economische ontwikkeling op 2000 hectare bedrijventerrein;
Het oprichten van een beheer- of parkmanagementorganisatie op alle gesubsidieerde bedrijventerreinen;
Een brede toepassing van de economisch haalbare maatregelen gericht op meer duurzaamheid, innovatie, kwaliteit en veiligheid op bedrijventerreinen.

Voor de uitvoering van het totale programma is naar schatting 33 miljoen nodig aan provinciale investeringen. Voor dit jaar (2003) is er 2,1 miljoen begroot voor subsidiëring van projecten op bedrijventerreinen. Na de verkiezingen (op 11 maart a.s.) zal het Programma Innovatief Ruimtegebruik op Bedrijventerreinen ,bij de collegeonderhandelingen worden betrokken.

Inlichtingen: Martijn Droge, tel. (023) 514 35 20 Inlichtingen voor de pers: Marjan Hoenson of Ellen van der Klei, tel. (023) 514 41 18
Marjan Hoenson-Morselt 28-1-2003 11:17:00