Ministerie van Financiën

Persbericht

PERS-2003-022

Den Haag, 29 januari 2003

Steun voor fusie DNB/PVK

De Nederlandsche Bank (DNB) en de Pensioen- en Verzekeringskamer (PVK) hebben op 6 december 2002 een gezamenlijk voorstel gedaan voor volledige integratie van de twee organisaties. Het streven naar een fusie DNB/PVK wordt door de ministers van Financiën en van Sociale Zaken en Werkgelegenheid onderschreven.

In het kader van de hervorming van het toezicht op de financiële marktsector heeft een toenadering plaatsgevonden tussen DNB en PVK op bedrijfseconomisch terrein. Beide toezichthouders zijn vorig jaar intensiever gaan samenwerken en op bestuurlijk niveau hebben kruiselingse benoemingen in de directie van DNB en het bestuur van de PVK plaatsgevonden. De voorgenomen fusie sluit hierbij aan.

Achtergrond van het voorstel van DNB/PVK is de volgende. De ervaringen van DNB/PVK met de toenadering op bedrijfseconomisch terrein zijn positief. Tegelijkertijd ervaren zij dat de samenwerking vanuit twee aparte instellingen aan grenzen is gebonden. Door bundeling van de expertise en ervaring in beide organisaties kan de effectiviteit, marktgerichtheid en efficiëntie van het bedrijfseconomisch toezicht worden versterkt. Zo kan het toezicht op financiële conglomeraten door een geïntegreerd team gebeuren.

De voorgenomen fusie zal niet leiden tot een inhoudelijke wijziging van het toezicht. Banken, verzekeraars en pensioenfondsen hebben een verschillende bedrijfsvoering en moeten voldoen aan de bedrijfseconomische eisen die verschillen voorzover het specifieke karakter van de sector daartoe aanleiding geeft.

U vindt de brief van minister Hoogervorst op het volgende Internet-adres:

http://www.minfin.nl/fm03-63.doc