Ministerie van Buitenlandse Zaken

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Binnenhof 4

Den Haag

Directie Consulaire Zaken

Bezuidenhoutseweg 67

Postbus 20061

2500 EB Den Haag

Datum

29 januari 2003

Behandeld

R.C. Buffinga

Kenmerk

DCZ/RB-024

Telefoon

070-3484785

Blad

1/1

Fax

070-3484339

Bijlage(n)

1

E-Mail

Dcz-cj@minbuza.nl

Betreft

Beantwoording vragen van het lid Wilders(VVD) over de reis van mevrouw Duisenberg

Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Wilders (VVD) over de reis van mevrouw Duisenberg naar Israël en de Palestijnse gebieden. Deze vragen werden ingezonden op 10 januari 2003 met kenmerk 2020305430.

De Minister van Buitenlandse Zaken

Mr. J.G. de Hoop Scheffer

Antwoord van de heer De Hoop Scheffer, Minister van Buitenlandse Zaken op vragen van het lid Wilders (VVD) over de reis van mevrouw Duisenberg naar Israël en de Palestijnse gebieden.

Vraag 1

Heeft u kennisgenomen van het feit dat de echtgenote van de president van de Europese Centrale bank, mevrouw Gretta Duisenberg, met een Nederlands diplomatiek paspoort een persoonlijke reis heeft ondernomen naar Israël en de Palestijnse gebieden?

Antwoord

Ja.

Vraag 2

Op grond waarvan reist mevrouw Duisenberg op persoonlijke titel op een niet-officiële reis met een officieel Nederlands diplomatiek paspoort?

Vraag 3

Deelt u de mening dat een activiste als mevrouw Duisenberg op persoonlijke reizen zonder haar echtgenoot niet dient te reizen met een officieel Nederlands diplomatiek paspoort, dat zij op grond van de positie van haar echtgenoot voor andere doeleinden heeft gekregen? Bent u bereid te bevorderen dat dit niet opnieuw zal gebeuren?

Antwoord

Haar diplomatieke paspoort is bedoeld voor dienstreizen van haar echtgenoot tijdens welke zij hem vergezelt. In een brief heb ik mevrouw Duisenberg gevraagd haar diplomatieke paspoort alleen voor dat doel te willen gebruiken.

Vraag 4

Heeft u er ook kennis van genomen dat mevrouw Duisenberg, nadat zij in de Palestijnse gebieden was gearriveerd met een Nederlands diplomatiek paspoort, aldaar heeft verklaard dat zij wel "enig begrip kan opbrengen voor de Palestijnse zelfmoordaanslagen"? Bent u bereid ondubbelzinnig afstand te nemen van deze mijns inziens wanstaltige sympathiebetuiging voor het Palestijns terrorisme, zeker in het licht van de recente laffe zelfmoordaanslagen in Tel Aviv waarbij tientallen onschuldige burgers de dood vonden?

Antwoord

De uitlatingen van mevrouw Duisenberg, die ik betreur en afwijs, hebben haar optreden ongeloofwaardig gemaakt.