Centrum voor Arbeidsverhoudingen

VNO-NCW - 23 januari 2003

VNO-NCW: verkiezingsuitslag maakt stabiel kabinet mogelijk

De uitslag van de Tweede-Kamerverkiezingen van woensdag biedt voldoende mogelijkheden tot het vormen van een stabiele regering. Een nieuw kabinet moet herstel van de economie en de werkgelegenheid voorop zetten. Dit zegt VNO-NCW in een eerste reactie op de verkiezingsuitslag.

De ondernemersorganisatie wijst erop dat het CDA als grootste partij een centrale positie inneemt tijdens de onderhandelingen over een nieuw kabinet en dat "op verschillende meerderheden" kan worden aangekoerst. VNO-NCW pleit voor een snelle formatie. "De politieke besluitvorming in ons land heeft al veel te lang stil gestaan en dat betekent dat de achterstand op tal van terreinen alleen maar groter is geworden."

"Het bedrijfsleven moet snel ruimte krijgen om de haperende motor van de economie weer op toeren te krijgen. Anders zijn stagnatie, inzakkende belastinginkomsten en werkloosheid het voorland. Voor lastenverzwaringen is in een krimpende economie, met dalende winsten en een inzakkende export, geen plaats", aldus VNO-NCW. "Ook de komende jaren moet loonmatiging de basis vormen voor behoud van werkgelegenheid en herstel van de concurrentiekracht van ondernemingen. Een combinatie van hoge loonstijgingen en lastenverzwaringen betekent dat we de weg inslaan naar het economisch moeras."

---