Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen

29 januari 2003

Gratis boekjes met Rekenpuzzels en Breinkrakers voor alle basisscholen

Persbericht
In het kader van het 20 jarig bestaan van de Nederlandse Vereniging tot Ontwikkeling van het Reken/Wiskunde Onderwijs (NVORWO) zijn drie verschillende boekjes met Rekenpuzzels & Breinkrakers samengesteld. Deze boekjes worden gratis aan alle basisscholen en scholen voor speciaal basisonderwijs in Nederland toegestuurd. De NVORWO hoopt hiermee bij te dragen aan toenemend plezier in het vak rekenen/wiskunde en aan verbetering van de kwaliteit van het reken/wiskunde onderwijs op de basisschool.

Cadeau van NVORWO ter ere van het 20 jarig jubileum Alle basisscholen en scholen voor speciaal onderwijs, alle Pabo.s en alle begeleidingsdiensten krijgen ter ere van het 20 jarig bestaan van de vereniging de drie boekjes .Rekenpuzzels & Breinkrakers. aangeboden.
Met hulp van leerlingen, leraren, pabo-studenten, pabo-docenten, uitgevers, begeleiders, onderzoekers en ontwikkelaars zijn rekenpuzzels en breinkrakers verzameld voor alle leerlingen. Deze puzzels en krakers zijn verwerkt tot drie boekjes: deel 1 voor groep 3 en 4, deel 2 voor groep 5 en 6 en deel 3 voor groep 7 en 8. Leuk, speels, gevarieerd, oud en nieuw. Financieel is dit mogelijk gemaakt door het ministerie van OCenW, Koninklijke Van Gorcum in Assen, Atos Origin en vele andere sponsoren. In totaal worden er 33.000 exemplaren van deze boekjes verspreid.

Prijsvraag
Aan de actie van de NVORWO is tevens een prijsvraag gekoppeld. Uit de inzendingen van leerlingen docenten etc. is de leukste, origineelste rekenpuzzel gekozen. De winnaar is Rutger Rijkse, een leerling van 12 jaar, van de Acaciahof-school voor christelijk onderwijs in Middelburg. Rutger krijgt vandaag de prijs uitgereikt door de minister Van der Hoeven in Zoetermeer.

Wat doet de NVORWO?
De NVORWO komt op voor goed onderwijs in het vak Rekenen/Wiskunde in de basisschool. Zij geeft het blad Willem Bartjens uit dat gelezen wordt door leerkrachten, pabo-studenten, opleiders, begeleiders en onderzoekers. De NVORWO houdt zich daarnaast bezig met activiteiten die bijdragen aan de professionalisering van leerkrachten en hun opleiders. In discussies over de kwaliteit en inhoud van het reken/wiskunde onderwijs is de NVORWO al 20 jaar actief.

Website van NVORWO
Iedereen is vrij te kopiëren uit de puzzelboekjes. Men kan de puzzels en breinkrakers ook downloaden via de website van de NVORWO: www.nvorwo.nl. Tevens zijn de oplossingen van alle puzzels te vinden op en te downloaden van deze website.