Gemeente Uithoorn

SPREEKRECHT

In de komende periode hebben burgers bij het begin van elke raadsvergadering spreekrecht. Hiervoor is maximaal dertig minuten uitgetrokken.

Voorwaarde is dat de aanwezige burger het woord wil voeren over een onderwerp dat voor die vergadering is geagendeerd. Indien er meer sprekers zijn dan wordt de beschikbare tijd van dertig minuten evenredig over het aantal sprekers verdeeld.

Wilt u van het spreekrecht gebruik maken, meld dit dan 48 uur vóór het begin van de vergadering bij de raadsgriffier, de heer H.J. Volkers, tel. 513963 of via e-mailadres griffie@uithoorn.nl. Geef dan ook door uw naam, adres, telefoonnummer en het onderwerp waarover u het woord wilt voeren.
GroenLinks wil graag gebruik maken van het vragenuur in de raad van 30 januari 2003.

Vragen N201

1. In commissievergadering en de raadsvergadering waar het Regioakkoord voor de omlegging van de N201 geagendeerd stond, heeft wethouder Verbruggen herhaaldelijk bevestigd dat de bijdrage van het Rijk zeker en de financiering dus rond was. In de plaatselijk pers en in het verslag van de statenvergadering waar het Regioakkoord werd behandeld, lezen we heel andere berichten: "Toch heeft de minister geen toezeggingen gedaan over de hoogte van dit bedrag" en "Duidelijkheid over de rijksbijdrage komt er voorlopig echter nog niet".
Hoe zijn alle uitspraken met elkaar te rijmen?

2. De tweede doorsnijding van de Bovenkerkerpolder als alternatief voor de (te) dure oplossing van de verbreding van de Fokkerweg, kan niet uit het Streekplan geschrapt worden, maar wordt niet onderschreven door de stuurgroep, aldus de informatie die wethouder Verbruggen ons heeft gegeven.
Een dergelijk alternatief zou niet alleen voor Amstelveen, maar ook voor Uithoorn zeer onwenselijk zijn. Een stiltegebied dat aan drie kanten door een drukke weg omringd is, is niet meer stil te noemen.

In het verslag van de statenvergadering lezen wij dat het door de gemeente Amstelveen (terecht) vermaledijde pijltje door de Bovenkerkerpolder achterwege kan blijven, als een andere variant denkbaar is. Voorgesteld wordt een 'bovengrondse tunnel', een variant die door Amstelveen als irreëel wordt bestempeld. Ook lezen wij in hetzelfde verslag:
"Er wordt alleen naar die pijl (Bovenkerkerpolder) 'gekeken' als de oplossing van de verbreding van de Fokkerweg onvoldoende mocht blijken te zijn".
In de Uithoornse Courant lezen we dat Den Haag nu gaat kijken of het ontwerp van de omlegging sober en doelmatig genoeg is opgezet.

Uit bovenstaande trekken wij de volgende conclusie: Het Rijk gaat na of een soberder ontwerp mogelijk is. De verbreding van de Fokkerweg is een zeer dure oplossing. De kans is reëel dat het Rijk kiest voor het alternatief van een tweede doorsnijding van de Bovenkerkerpolder.

Hoe kan te allen tijde worden voorkomen dat het Rijk, op grond van efficienty of bezuinigingen, kiest voor de doorsnijding van de Bovenkerkerpolder, en is het college bereid zich hier hard voor te maken?