Gemeente Breda

Persberichten

29-01-2003

Gemeentelijk beleid Wet voorzieningen gehandicapten gehandhaafd

Het college van burgemeester en wethouders wil ook dit jaar het voorzieningenniveau van de Wet Voorzieningen Gehandicapten (Wvg) handhaven. Dit ondanks steeds hoger oplopende kosten. Dit staat in het beleidsplan Wvg voor 2003.
De aandacht gaat de komende tijd vooral uit naar het uitvoeren van lopende activiteiten zoals het overbrengen van de indicering voor Wvg-voorzieningen naar het Regionaal Indicatie Orgaan Breda (RIO) en de aanbesteding van de Deeltaxi. Vanuit het protocol over de uitvoering van de Wvg tussen het ministerie van Sociale Zaken en de VNG, heeft het college enkele nieuwe initiatieven genomen. Het college heeft voor het beleidsplan advies gevraagd aan de Begeleidingscommissie Wvg en aan de Commissie SAW. Andere groeperingen en individuele burgers konden ook inspraak leveren. Het college legt het beleidsplan binnenkort voor aan de gemeenteraad.

Voortzetting huidige beleid
In de stadsvisie staat dat meer mensen deel moeten kunnen nemen aan het maatschappelijk leven, dat er een lagere drempel moet komen voor voorzieningen en er meer veiligheid en minder overlast moet komen. De gemeente hecht dus groot belang aan het bieden van een optimaal leefklimaat, zeker ook voor gehandicapten en ouderen. In de voorgaande jaren is er veel extra geld geïnvesteerd in de Wvg zodat de gemeente dezelfde dienstverlening kan blijven aanbieden, ondanks het steeds grotere beroep dat Bredanaars doen op de Wvg. De komende tijd wordt deze lijn voortgezet.

Integrale indicering
Op dit moment adviseert het Regionaal Indicatie Orgaan (RIO) de gemeente al bij het toekennen van duurdere woningaanpassingen. Het is de bedoeling dat dit regionale onafhankelijke orgaan in de toekomst alle advisering rondom de Wvg gaat doen. Hierin werkt de gemeente met acht andere gemeenten samen en dat moet leiden tot een integrale indicatiestelling van de Wvg en andere voorzieningen in de Zorg. Voordeel van dit systeem is dat een klant voor allerlei soorten zorgvoorzieningen nog maar bij één instantie hoeft aan te kloppen voor de indicatie. Er wordt vanuit gegaan dat deze operatie budgettair neutraal kan verlopen.

Het protocol Wvg
Wat dit jaar ook speelt, is het Wvg-protocol. Dit is een verbreding van de eerder gemaakte afspraken tussen het ministerie en de VNG, met richtlijnen voor de kwaliteit van de uitvoering van de Wvg. In feite biedt Breda deze kwaliteit al, maar als gevolg van dit protocol moet de uitvoering op enkele onderdelen aangepast worden omdat het voorzieningenniveau hoger wordt.
Zo heeft de Begeleidingscommissie Wvg, die de belangen behartigt van gehandicapten, onder meer gevraagd de vergoeding voor noodzakelijke verhuis- en inrichtingskosten te verhogen van de huidige 1430 Euro naar 2145 Euro. De gemeente steunt dit idee. Daarnaast stelt het college voor om een vaste aftrek van 300 Euro per jaar toe te passen voor allerlei bijkomende kosten waarmee chronisch zieken en gehandicapten te maken hebben. Dit naar aanleiding van de week voor de chronisch zieken die eind vorig jaar plaatsvond. Tot slot schrijft het protocol meer maatwerk voor. Dit vertaalt zich in het beleidsplan Wvg naar een proef waarin mensen meer keuzevrijheid krijgen bij de verstrekking van rolstoelen.

Toekomst
Een landelijk onderzoek heeft aangetoond dat er grote afstemmingsproblemen zijn rondom de Wvg en de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten wat betreft zorg, vervoer en wonen. Om dit op te lossen, wordt nu landelijk gekeken of er naast een zorgwet ook een dienstenwet kan komen. Deze wet kan zorgen voor alle Wvg-voorzieningen plus een aantal voorzieningen die onder andere regelingen vallen. Zo krijgt de gemeente de regie krijgen over de dienstverlening aan mensen met een lichamelijke handicap of gebrek. De gemeente Breda wacht landelijke ontwikkelingen rondom deze dienstenwet af.

Aanbesteding deeltaxi
Het traject aanbesteding Deeltaxi is in 2002 gestart en wordt in de loop van dit jaar afgerond. Vanuit de uitvoering van de Wvg gezien gaat het om het in standhouden van het huidige systeem met, voor zover dat voor dezelfde prijs mogelijk is, op onderdelen verbeteringen. Zo wordt bekeken of de Deeltaxi in het weekend s nachts langer door kan rijden.

Klanttevredenheid
In 2002 is een klanttevredenheidsonderzoek Wvg uitgevoerd. Hoewel de tevredenheid hoog was, is het onderzoek aanleiding geweest om op een aantal onderdelen nadere maatregelen te nemen om tot een nog hogere tevredenheid te komen. Deze maatregelen lopen door in 2003. Zo is het voorlichtingsmateriaal onder een bredere groep mensen uitgezet, zijn alle procedures beschreven voor klanten en is er een verkorte procedure gerealiseerd bij de kleine woningaanpassingen. Algemene lijn is dat actief gevolgd wordt welke wensen de doelgroep heeft bij van de uitvoering en behandeling door de gemeente. Waar mogelijk wordt gestreefd naar meer maatwerk voor iedereen.

Breda, 29 januari 2003