Politie Rotterdam-Rijnmond

Ochtenduitgave woensdag 30 januari 2003

* VALSE BOMMELDING, POLITIE HOUDT VERDACHTE AAN

De recherche van het district Zuid heeft in de nacht van dinsdag op woensdag een 29-jarige Vlaardinger aangehouden. Hij wordt er van verdacht een valse bommelding te hebben gedaan bij een bedrijf in de Europoort.
Dinsdagmiddag kwam er bij Mobil Oil aan de Butaanweg een schriftelijke mededeling binnen dat er zich een explosief op het bedrijf bevond en dat dit tot ontploffing zou worden gebracht. Als afzender werd een comité genoemd waarin de naam 'al-Qaeda' voorkwam. Het bedrijfsterrein werd door gespecialiseerd personeel van de politie, met gebruikmaking van honden, onderzocht. Er is niets aangetroffen.
De recherche van het district Zuid van de politie Rotterdam-Rijnmond stelde, in samenwerking met het Openbaar Ministerie, direct een onderzoek in naar de dader en dat leidde in de vroege ochtenduren van woensdag 29 januari tot de aanhouding van de 29-jarige verdachte. Hij werd bij zijn woning in Vlaardingen gearresteerd. Het verdere onderzoek van de recherche richt zich op het achterhalen van de juiste achtergronden en motieven van de valse bommelding. Een terroristische achtergrond kan echter worden uitgesloten.


* BRAND IN WONING
Dinsdagavond omstreeks negen uur ontstond, door nog onbekende oorzaak, brand in een woning aan de Rhijnauwensingel. Er vielen geen gewonden. De brand sloeg door naar een bovengelegen woning, waar een slaapkamer geheel uitbrandde. Een naastgelegen woning liep tevens aanzienlijke rook- en waterschade op. De brandweer, die zeer grote brand gaf, bluste het vuur met groot materieel en gaf omstreeks kwart over tien het sein 'brand meester'. De bewoners van de door de brand getroffen huizen moesten de nacht elders doorbrengen.


* RADARSNELHEIDSCONTROLES
Politiepersoneel van de Verkeerspolitie (afdeling Verkeerstoezicht) heeft dinsdagavond in de Crooswijksestraat en op de Kralingse Plaslaan radarsnelheidscontroles gehouden. Tussen half zeven en half acht flitste de radar op de Kralingse Plaslaan 131 van de in totaal 863 passerende automobilisten. Hoogst gemeten snelheid bedroeg 78 km/uur in plaats van '50'. In de Crooswijksestraat reden in een tijdsbestek van één uur 39 van de in totaal 449 passerende autobestuurders harder dan '50'. Hoogst gemeten snelheid bedroeg 77 km/uur.


* CONTROLE ZWAAR VERVOER
Politiepersoneel van de Verkeerspolitie heeft dinsdagmorgen en
-middag op het Groene Kruisplein een verkeerscontrole zwaar vervoer gehouden. In totaal werden 18 vrachtwagens gecontroleerd. Er werden 17 processen verbaal opgemaakt voor onder andere overbelading, arbeidstijdenwet en technische gebreken.