PERSBERICHT 29 januari 2003

Steijl weer beschermd tegen maashoogwater

Waterschap Peel en Maasvallei heeft de tijdelijke maatregelen voor het beschermen van Maashoek in Steijl (Tegelen) tegen een eventueel volgende hoogwatersituatie afgerond. Hiermee is Maashoek en achterliggend gebied opnieuw beschermd. Deze tijdelijke oplossing zal zodra mogelijk worden vervangen door een definitieve constructie.

De maatregelen betreffen het aanbrengen van een stalen damwand, aan beide zijden aangevuld met grond, waarmee tevens een overgang (weggetje voor voetgangers) is gerealiseerd. De bovenzijde van deze damwand bedraagt een hoogte van 19.19 meter boven NAP. Dit is dezelfde hoogte als de aansluitende kademuur. De damwand is ongeveer 3 meter in de grond geplaatst.

Aanleiding
Tijdens het Maashoogwater op 5 januari jl. bezweek een gedeelte van de aanwezige waterkering te Steijl. Gezien het feit dat er met name in de maanden februari en maart een verhoogde kans op Maashoogwater bestaat, is besloten om deze waterkering op korte termijn te herstellen. De bovengenoemde maatregelen moeten de bewoners van Maashoek in Steijl voldoende bescherming bieden.

Onderzoek
In opdracht van Waterschap Peel en Maasvallei is een onafhankelijk extern onderzoeksbureau belast met het onderzoek naar de oorzaak van de ontstane wateroverlast in Steijl. De opdracht is verstrekt in samenspraak met de gemeente Venlo en het Zuiveringschap Limburg. Op dit moment zijn de resultaten van dit onderzoek nog niet bekend.