Gemeente Velsen

WOP

Samenvatting
Velsen-Noord ligt geïsoleerd en heeft een verouderde infrastructuur en inrichting van de openbare ruimte. Er is sprake van een eenzijdige woningvoorraad die niet meer voldoet aan de huidige en toekomstige woonwensen. Het woningaanbod biedt onvoldoende mogelijkheden aan de `wooncarrière' van de bewoners uit het gebied zelf. Verder heeft Velsen-Noord te maken met overlast van de omliggende bedrijven en de infrastructuur. Dit wijkontwikkelingsplan probeert een antwoord te geven op deze problemen. De centrale vraag is: wat er moet gebeuren om van Velsen-Noord weer een wijk met toekomstwaarde te maken?

Opgaven
Het wijkontwikkelingsplan is een uitwerking van de Gebiedsvisie Velsen Noord die in juli 2000 door de Gemeenteraad is vastgesteld. Die gebiedsvisie schetst een toekomstbeeld voor de langere termijn. In dit wijkontwikkelingsplan wordt het toekomstbeeld verder uitgewerkt.

Er zijn zes belangrijke opgaven voor het WOP: het wijzigen van de omvang en samenstelling van de woningvoorraad om te voldoen aan de woonwensen; het zorgen voor een aantrekkelijke en veilige woonomgeving;het waarborgen van een goed voorzieningenniveau afgestemd op het economisch draagvlak en de wensen van de bewoners; het zorgen van een goede overgang tussen de woonkern en de omringende bedrijfsterreinen;
een goede groenstructuur binnen de woonkern in samenhang met de groenstructuur op bovenlokaal niveau (IJmond); een heldere verkeersstructuur waarbij de overlast van het vrachtverkeer bestemd voor de omliggende bedrijfsterreinen wordt beperkt.

Omvang en samenstelling woningvoorraad De bestaande woningvoorraad moet veranderen om beter tegemoet te komen aan de huidige en toekomstige vraag. Het streven is er op gericht om de woningvoorraad kwalitatief op peil te brengen en daarbij de verhouding koop en huur te wijzigen. Voor 2010 wordt voor Velsen-Noord gestreefd naar een verhouding van 50% huur en 50% koop. Nu is die verhouding nog 66% huur en 34% koop.

De kwalitatieve opgave kan niet los worden gezien van de kwantitatieve opgave. Volgens het streekplan Noord-Holland Zuid staat Velsen tussen 2000 en 2020 voor een bouwopgave van 3.100 woningen. Het totale aanbod van woningen in Velsen-Noord neemt, inclusief de sloop- en nieuwbouwoperatie, per saldo toe van 2.300 naar 2.730 woningen. Op de aanvullende woninglocaties Westrand en Waterfront kunnen in totaal circa 490 woningen worden gebouwd.

Voorzieningen
Een grotere woningvoorraad betekent meer inwoners en daarmee een groter draagvlak voor de aanwezige voorzieningen.

De huidige locatie van het winkelcentrum aan de Wijkerstraatweg biedt voldoende mogelijkheden om de functie als buurtsteunpunt te blijven vervullen. De planvorming voor het centrumgebied richt zich op optimalisatie van de bestaande situatie. De inrichting en kwaliteit van het openbaar gebied krijgen daarbij veel aandacht.

Voor de activiteiten in de wijk op sociaal en cultureel gebied is de wijk goed voorzien en is vooralsnog meer dan voldoende ruimte beschikbaar. De verschillende accommodaties zijn goed bereikbaar en worden voldoende bezocht. Er is momenteel geen reden de voorzieningen aan te passen. Het is wenselijk om meer activiteiten te bundelen in één complex. Hiervoor is de locatie van het Wijkermeercentrum de aangewezen plaats.

De gezondheidszorgvoorzieningen voldoen aan de eisen van de huidige bewoners en er is vooralsnog voldoende ruimte beschikbaar. In de toekomst is het wenselijk na te gaan of meer faciliteiten, waaronder een consultatiebureau, kunnen worden gebundeld in een complex dat, goed bereikbaar en toegankelijk is. De toekomstige huisvesting van het basisonderwijs is nog onduidelijk. Een samenvoeging van scholen wordt opengehouden.

De ruimte voor sportactiviteiten in Velsen-Noord is ruim voldoende. Er is eerder sprake van een "overaanbod". Voor het sportcomplex Rooswijk zijn plannen voor renovatie, waarbij een herverdeling van het terrein onder de bestaande gebruikers plaats heeft. Het streven is het sportcomplex een opener karakter te geven.

Stedenbouw
Wat wordt nagestreefd? Er zijn betere verbindingen met Velsen-Zuid/IJmuiden en Beverwijk nodig om de aansluiting in de regio te versterken. Het tuindorpprincipe moet behouden blijven en zonodig versterkt worden door behoud en herstel van het gesloten bouwblok, het aansluiten bij bestaande bouwhoogtes en het gebruik van accenten op hoeken en bij pleinen.
Zorgen voor goede afstemming van bebouwing op de openbare ruimte. Het gaat om de straat- en pleinruimten en de groene geledingruimten.

Verkeer
Wat wordt nagestreefd? Woonbuurten inrichten als 30 Km/uur gebied. Parkeerproblemen in woonbuurten oplossen door bij herprofilering van de buurtstraten extra parkeerplaatsen te maken. Bij nieuwbouwprojecten dient op eigen terrein of ondergronds te worden geparkeerd.
Weghalen van vrachtverkeer uit de woonbuurten. Indien er een voet-fietspont wordt ingevoerd het aanlandingspunt uit laten komen bij de woonlocatie Waterfront. Sociaal veilige fiets- en wandelroutes Goede langzaam verkeersroutes naar sportpark Rooswijk en het Wijkeroogpark.

Groen
Wat wordt nagestreefd? Een groene bufferzone behouden of tot stand brengen tussen de woonbebouwing en de industrie. De hiërarchische opbouw van de groenstructuur behouden. De kwaliteit van het groen op veel plekken verbeteren. Op wijk- en buurtniveau plantsoenen, parkstroken en pleinen opknappen, uitdunnen en toegankelijk maken. De bomenrijen in de woonstraten intact laten en waar mogelijk versterken.
De verbindingen tussen het woongebied en het Wijkeroogpark en de volkstuinen verbeteren. De speelplekken beter organiseren en herindelen.

Sleutelprojecten
Er zijn een aantal gebieden aangewezen als belangrijkste herstructureringsprojecten in Velsen-Noord. In deze gebieden liggen concrete mogelijkheden om te komen tot een kwaliteitsverbetering en versterking van de leefkwaliteit. Het gaat om: Wijkerstraatweg
Gildenbuurt
Waterfront
Westrand

De sleutelprojecten zijn niet de enige plannen waaraan gewerkt wordt binnen Velsen-Noord, maar krijgen voor de verdere ontwikkeling van de wijk wel prioriteit.

Wijkerstraatweg en centrumgebied Het plan omvat de volgende voorstellen; De centrumfunctie versterken door concentratie van de basisvoorzieningen rond de drie bestaande clusters van voorzieningen. Herinrichting van de Wijkerstraatweg Het inrichten van een aantrekkelijk centrumgebied. De inrichting van de Wijkerstraatweg ter hoogte van het winkelcentrum op een hoger kwaliteitsniveau brengen dan standaard. Bij het Stratingplantsoen de kwaliteit verbeteren door het opknappen van de gebouwen of door nieuwbouw. Woon- en zorgfuncties combineren met andere voorzieningen. Het herstructuren van het gebied achter het winkelcentrum (Coymanstraat). O.a. loodsen en garageboxen vervangen door woningbouw.

Gildenbuurt
Het plan omvat de volgende voorstellen; De meanderflats op termijn slopen en vervangen door laagbouw, aansluitend op de tuindorpstructuur van de rest van Velsen-Noord. De Breesaperhof herinrichten. De brede straatprofielen van de Gildenlaan en de Schulpweg versmallen door langsparkeervakken te maken en door straatbomen te planten. Het gebied langs Kleine Hout of Koningsweg herinrichten met tweezijdige lintbebouwing en tuinen. Een rechtdoor oversteek over het Gildenspoor naar de Melklaan maken voor fietsers en voetgangers. Het groen anders inrichten om de zichtlijn tussen Gildenbuurt en het kerngebied te openen. De Gildenbuurt beter ontsluiten.

Waterfront
Het bedrijventerrein aan de Wijkermeerweg en een deel van het NAM-terrein krijgt een woonbestemming. Gezien het besluit van de gemeenteraad om de uitbreidingsmogelijkheden van Crown van Gelder niet te beperken, is onderzocht wat de effecten zijn van een derde papierlijn. Daaruit blijkt dat een combinatie van woningbouw en een papierfabriek met een derde papierlijn haalbaar is, mits de woningbouwlocatie in omvang beperkt blijft.

De wens van Crown van Gelder om de aanvoer van grondstoffen te verplaatsen van de Noordwijkermeerpolder naar de NAM-kade kan niet worden gehonoreerd als de aanvoer met zeeschepen plaatsvindt. Ook zonder de locatie Waterfront is dat niet mogelijk gezien de ligging ten opzichte van de woningen in Velsen-Zuid. Nader onderzoek zal moeten uitwijzen of het wel met binnenvaartschepen kan.

Voorstel voor de locatie Waterfront: Ontwikkelen van een nieuwe woonlocatie Waterfront. Bebouwing bestaat voornamelijk uit gesloten bouwblokken met eengezinswoningen. Op de zuidelijke punt zijn drie woontorens gepland. De torens zullen Velsen Noord accentueren en mogen op deze plek zeker 10 lagen hoog worden.
De inrichting van het kadegebied heeft een recreatieve uitstraling. Hierbij wordt gedacht aan vestiging van horeca en kleine bedrijven op de begane grond van de aangrenzende bebouwing. Het beginpunt van de kadestrook, aan het zuideinde van de doorgetrokken Wijkerstraatweg, kan mogelijk een goede nieuwe locatie zijn voor een fiets- en voetgangerspont naar IJmuiden. Speciale aandacht verdient de overgang van de woonlocatie met het aangrenzende terrein dat, ook na het vertrek van de NAM, bedrijfsterrein blijft. Bij het ontwerpen van de woningen die direct grenzen aan het bedrijventerrein dient rekening te worden gehouden met de milieubelasting op deze lokatie. Dit betekent dat extra aandacht geschonken moet worden aan het binnenmilieu (o.a. klimaatbeheersing, bouwmaterialen, oriëntatie van de slaapkamers, extra geluidsisolatie tussen woningen, e.d.).

Westrand
Voorstel voor de Westrand van Velsen-Noord: De Westrand fungeert in de toekomst als groene bufferzone tussen de bestaande woonkern en de industrie. De hele zone wordt ingericht als openbare groenvoorziening, waar de bebouwing vrij in het groen komt te staan. Het gebied wordt ingericht als openbaar park met enkele woontorens. De huidige bomen worden zoveel mogelijk gehandhaafd. Voor de meest noordelijke hoek zijn drie woontorens gepland, waarbij de woningen goed georiënteerd worden op de zon. De huidige bomen moeten zoveel mogelijk worden gehandhaafd.