SONY

Sony is en blijft marktleider in Benelux

Persbericht 29 januari 2003

Na twaalf jaar zou Philips in de Benelux marktleider zijn geworden in de consumenten elektronicamarkt, zo was op 24 januari in NRC Handelsblad te lezen. Al die tijd moest het Sony voor zich dulden. Vervolgens worden enige cijfers aangehaald, waar wat Sony betreft op zijn minst enige opmerkingen bij moeten worden geplaatst.

Ten eerste is het van belang om goed te bepalen wat nu precies bedoeld wordt met de consumenten elektronica markt. In het artikel wordt gesproken van marktaandelen van 19,3 voor Philips en van 19,1% voor Sony. Ten eerste geldt dit voor Nederland en niet voor de Benelux. Ten tweede gebruikt Philips hier de cijfers van de CAV-markt (consumer, audio, video), bijvoorbeeld zonder Digital Foto, zonder Car Navigatie en zonder LCD TV. En juist die cijfers zijn erg belangrijk, vooral Digital Foto, dat gewoon in iedere elektronicazaak te koop is. Dat Philips deze producten niet allemaal verkoopt, betekent niet dat we ze voor het gemak maar niet moeten meten.
En ze worden wel degelijk gemeten. Sterker nog, deze vergeten productgroepen zijn erg belangrijk omdat zij voor een groeiende markt zorgen. Zonder deze groepen zou de markt als geheel dalen, het zijn de aanjagers van de markt. Deze productgroep (DSC) Digital Still Cameras heeft in december een enorm record neergezet. In november werden er 47000 stuks verkocht tegenover 70000 stuks in december. Verder heeft men de verkoopcijfers genomen van de maanden september en oktober, terwijl de markt iedere twee maanden wordt gemeten en cumulatief wordt doorberekend. Zou men het cumulatief bekijken, dus van januari tot oktober, dan is Sony groter (ook zonder Digital Foto). Met Digital Foto is Sony zeker groter. (Sony 20%, Philips 17%) Dat Philips in de Europese markt als geheel al jaren marktleider is berust eveneens op een misverstand. Sony is al jaren duidelijk nummer 1 in deze markt in Europa, zelfs zonder de belangrijke productgroep Digital Foto. Sony heeft een marktaandeel van 19% en Philips 13%, JVC 6%. Met Digital Foto wordt de afstand tussen Sony en de andere partijen nog groter.


---

-
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Bart Panman General Manager Corporate Communications
020-6581432
Wanneer u in uw artikel een telefoonnummer van Sony vermeldt, gebruikt u dan 020-6581888 (Consumenteninformatie).
Tevens vindt u informatie op de Sony Internet site, www.sony.nl

29 jan 03 18:11