RABOBANK NEDERLAND

Afnemende verhuismobiliteit baart Rabo Vastgoed zorgen

RABO VASTGOED PLEIT VOOR FISCALE MAATREGELEN TER BEVORDERING VAN

DOORSTROOM WONINGMARKT

Niet de gesuggereerde prijsdalingen, maar de afnemende doorstroming op de woningmarkt baart Rabo Vastgoed zorgen. Dit zegt ing. Pieter Wetselaar, algemeen directeur Rabo Vastgoed, vandaag op de Nieuwjaarsbijeenkomst van Rabo Vastgoed in aanwezigheid van drs. P.B.L.A. van Geel, staatssecretaris VROM. Volgens Rabo Vastgoed is de doorstroming op de woningmarkt noodzakelijk om een fundament te kunnen leggen onder de herstructurering van de Nederlandse binnensteden.

'Met name in het hogere woningsegment blijven veel consumenten zitten waar ze zitten. En dat is niet goed', zegt Pieter Wetselaar. 'Niet goed voor onze sector, niet goed voor de economie, niet goed voor het huisvestingsbeleid en ook niet goed voor de schatkist'. De economen van de Rabobank hebben becijferd dat bij een vermindering van de verhuismobiliteit met 10%, de schatkist jaarlijks circa E 240 miljoen aan overdrachtsbelasting misloopt.

Volgens Pieter Wetselaar is het de uitdaging voor 2003 om de verhuismobiliteit op gang te houden. De beste manier om dat te doen, is volgens hem door in te spelen op de wensen van de consument. Wetselaar pleit voor fiscale maatregelen die de doorstroom naar een andere woning moeten bevorderen. Ook pleit hij voor een nog meer vraaggeoriënteerde planontwikkeling.

'Maar geen enkele partij kan de 'verhuisketen' in zijn ééntje in gang houden. Ontwikkelaars, bouwers, ontwerpers en overheid zullen daarbij al hun creativiteit en ondernemerschap uit de kast moeten halen'. Alleen door samenwerking tussen alle betrokken partijen kan er beweging in de markt worden gehouden.

Noot aan de redactie:
Stafgroep Economisch Onderzoek van de Rabobank heeft deze week in Themabericht 2003/02 een artikel gepubliceerd onder de titel 'Nederlandse woningmarkt koelt af, maar onevenwichtigheid blijft groot'.
Deze publicatie is te vinden op: www.rabobankgroep.nl/kennisbank, onder 'actueel' en 'themaberichten'.

Over de Rabobank Groep
De Rabobank Groep is een brede financiële dienstverlener. Door de coöperatieve grondslag is de Rabobank Groep er primair voor de klant. Alle onderdelen van de Groep werken nauw samen om de klanten tegen de best mogelijke prijskwaliteitsverhouding een breed pakket aan te bieden van financiële diensten en producten zoals betalen, sparen, lenen, verzekeren en beleggen. De Groep bestaat uit circa 350 zelfstandige lokale coöperatieve Rabobanken met gezamenlijk meer dan 1 miljoen leden en uit bekende dochterondernemingen als Robeco, Interpolis, Schretlen en Co, Effectenbank Stroeve, Rabobank International, De Lage Landen, Rabo Vastgoed en Gilde Investment. Internationaal is de groep met 143 vestigingen vertegenwoordigd in 34 landen. Uit de kredietwaardigheidsbeoordeling van de grote internationale ratingbureaus komt de Rabobank naar voren als meest kredietwaardige particuliere bank ter wereld. De Rabobank Groep heeft op de Nederlandse thuismarkt 9 miljoen particuliere en zakelijke klanten en is marktleider op vrijwel alle gebieden van financiële dienstverlening.

Voor inlichtingen:
Rabobank Nederland / Directoraat Communicatie
Jan Willem ter Avest
Tel. 030 -216 1740 / 06 - 5135 7696
Email j.w.avest@rn.rabobank.nl

29 jan 03 18:12