Gemeente Alkmaar


Groenbehoud uitgangspunt voor beleid `uitgave stukjes gemeentegrond'

Alkmaar, 29 januari 2003

Het college van B&W heeft besloten het beleid rond het uitgeven van stukjes gemeentegrond aan te scherpen en uit te breiden met als doel groen in de wijken te beschermen. De aanscherping betreft met name de situatie waarin bewoners zonder toestemming stukjes gemeentegrond in gebruik nemen. Illegaal gebruik van de stukjes groen zal worden tegengegaan door handhavend op te treden.

Sinds lange tijd zijn vele bewoners van de gemeente Alkmaar geïnteresseerd in het aankopen of gebruiken van stukjes gemeentegrond als uitbreiding van een eigen tuin. Door deze aanvragen is in de loop der tijd beleid ontwikkeld op basis waarvan de gemeente de afweging maakt of op een verzoek wordt ingegaan of niet. De functie van het groen op het stukje grond en de verkeersveiligheid zijn in die afweging belangrijke onderdelen.

De aanscherping van het beleid is vooral gericht op het in gebruik nemen van stukjes gemeente grond zonder vooraf toestemming te vragen. Het college heeft nu besloten regels op te stellen om handhavend op te treden tegen `illegaal' gebruik van grond en in bepaalde gevallen over te gaan tot ontruiming. Doel van het nieuwe beleid is waardevol openbaar groen in de wijken van Alkmaar te behouden.

Aan de uitvoering van de nieuwe beleidsregels gaat een inventarisatie van het groen in de wijken vooraf. Op basis daarvan wordt bepaald welk groen van belang is voor de wijk of de stad en dus openbaar zou moeten blijven en in bezit van de gemeente. Op het moment dat de gemeente constateert dat bewoners een stukje gemeentegrond zonder toestemming in gebruik hebben genomen, wordt bekeken of het stukje grond alsnog aan de gebruikers verkocht kan worden of dat het ontruimt moet worden. Tegen de beslissing van de gemeente kunnen de betrokkenen volgens de gebruikelijke beroepprocedures bezwaar maken of uiteindelijk een uitspraak vragen van de bestuursrechter.

De wijken Huiswaard I en II zullen als eerste in kaart worden gebracht, waarna alle andere wijken in Alkmaar via een wijkgerichte benadering aan bod zullen komen. Door middel van publicaties in de wijkkrant, voorlichting tijdens het wijk- of buurtoverleg en het inzage geven in de plannen zullen de bewoners geïnformeerd worden.