BETER

Hoofdpijn van een paracetamolletje

HOOFDPIJN VAN EEN PARACETAMOLLETJE

HARDERWIJK - Paracetamol, Nederlands meest geslikte pijnstiller, heeft één vervelende bijwerking: je kunt er hoofdpijn van krijgen. Het gezondheidstijdschrift BETER komt met dit nieuws in een artikel over medicatie-afhankelijke hoofdpijn. Bij dertig tot veertig procent van de mensen die geregeld hoofdpijn heeft, wordt de hoofdpijn in stand gehouden door de pijnstiller die zij slikken.

Medicatie-afhankelijke hoofdpijn begint altijd bij mensen die geregeld hoofdpijn hebben, zoals spierspanningshoofdpijn en migraine. Omdat zij veel pijnstillers slikken om deze pijn te verzachten, wordt hun zenuwstelsel langzaam ongevoelig voor het dempen van pijnprikkels. 'Je hebt dus een steeds hogere dosis nodig voor het bestrijden van de pijn,' schrijft BETER. 'Omdat je zenuwstelsel echter ongevoeliger wordt, komt de pijn alsmaar sneller terug. Dus grijp je nog vaker naar de medicijnen. De 'normale' hoofdpijn gaat op deze manier langzaam over in chronische hoofdpijn.' Pijnstillers zijn tegen die tijd een bittere noodzaak geworden. Als deze mensen een keer een tablet overslaan, is de hoofdpijn nog erger dan anders.

Verslaving
Toch is volgens BETER de oplossing simpel: 'Stoppen met de medicijnen. Zo snel en rigoureus mogelijk.' Makkelijk is het niet. Net als bij elke andere verslaving zijn ontwenningsverschijnselen onafwendbaar. Steun van de omgeving en de huisarts is onmisbaar. De oorspronkelijke hoofdpijnklachten blijven bestaan, maar uiteindelijk kunnen pijnstillers weer gebruikt worden waarvoor ze bedoeld zijn: het bestrijden van erge hoofdpijn.
Het zijn niet alleen de zware pijnstillers die verslaving bewerkstelligen. Ook de gewone paracetamol verstoort het zenuwstelsel. De vuistregel is maximaal twee tot drie dagen per week een half of een kwart tablet slikken. Hetzelfde geldt voor pijnstillers op basis van acetylsalicylzuur en ibuprofen. Helemaal oppassen geblazen is het met ergotamine.
Paracetamol staat sinds 1999 vast op de vijfde plek in de ranglijst van meest door huisartsen voorgeschreven geneesmiddelen. In 1999 schrapten ziektekostenverzekeraars de vergoeding van dit middel dat tot dan toe steevast op nummer één stond. Paracetamol is echter ook volop in de vrije verkoop verkrijgbaar bij onder meer drogist en supermarkt. Bijna één op de twintig Nederlanders heeft chronische hoofdpijn (drie of meer dagen per week hoofdpijn). Uit onderzoek is bekend dat slechts een beperkt deel van hen de huisarts raadpleegt. De overgrote meerderheid neemt zijn toevlucht tot de vrij verkrijgbare pijnstillers. Dat was in 2001 goed voor een omzet van bijna honderd miljoen Euro.

Medicijnjunkie
Mariëlle Bouwman slikte jarenlang zware pijnstillers. Ze functioneerde steeds minder. 'Ik werd in het ziekenhuis opgenomen om af te kicken,' vertelt ze in BETER. 'Ik was een medicijnjunkie. Helemaal afhankelijk van de medicijnen. Na een half jaar was mijn dagelijkse hoofdpijn weg. De migraine had ik nog gewoon. Ik zat echter net als vroeger weer op één aanval per week en tussendoor was ik kiplekker. Dat was in jaren niet gebeurd. De aanvallen werden bovendien minder omdat ik er meer controle over kreeg.'

/////