Regering.nl

Afbeelding: ampullen met vaccin 29 jan 2003
VWS LAAT DRAAIBOEK POKKENVACCINATIE MAKEN

GGD Nederland werkt aan een landelijk draaiboek pokkenvaccinatie. Hoewel de ziekte sinds 1978 niet meer voorkomt, wil de regering volledig voorbereid zijn. De overheid heeft 20 miljoen vaccins in voorraad.

De voorraad pokkenvaccins is voldoende om iedere Nederlander te beschermen tegen het pokkenvirus. Staatssecretaris Ross heeft in januari 2003 aan GGD Nederland gevraagd om - in samenwerking met regionale GGD'en, de Regionaal Geneeskundig Functionarissen en de Geneeskundige Hulpverlening bij Ongevallen en Rampen (GHOR)-regio's - een draaiboek pokkenvaccinatie op te stellen. Aan de hand van het draaiboek moet een eventuele massavaccinatie in Nederland binnen vijf à zes dagen gerealiseerd kunnen worden.

In geval van een daadwerkelijke uitbraak zal worden overgegaan tot een zogenaamde ringvaccinatie. Iedereen binnen een bepaald lokaal gebied wordt dan gevaccineerd. De kans dat tot massavaccinatie wordt overgegaan is zeer klein, maar de regering wil overal op voorbereid zijn. Massavaccinatie komt pas aan de orde bij een daadwerkelijke dreiging.

Wereldwijd gebruik van een pokkenvaccin vormde de basis voor uitroeiing van de ziekte in 1978. Sinds die tijd komt de ziekte over de gehele wereld niet meer voor. Omdat de risico's van vaccinatie te groot zijn en de ziekte al een lange tijd wereldwijd niet meer voorkomt, vindt de Nederlandse regering preventieve vaccinatie dan ook ongewenst. Het vaccin kent teveel ernstige - en zelfs levensbedreigende - bijwerkingen.

Bron:
Nieuwsbericht VWS

Zie ook:
13 dec 2002
Geen preventieve vaccinatie tegen pokken

Meer informatie:
vragen over pokken?