Gemeente Breda

Persberichten

28-01-2002

Breda heeft landelijke primeur met warmtepompen in Nieuw Wolfslaar

Woensdag 29 januari om 15.00 uur ondertekenen wethouder Arbouw, de heer Hoekstra van energiebedrijf REMU en de projectontwikkelaars het contract voor de levering van energie met behulp van warmtepompen voor ruim 340 woningen in het noordelijk cluster van Nieuw Wolfslaar. Tijdens de bijeenkomst op woensdag 29 januari zal er een prototype van een warmtepomp aanwezig zijn en is de primeur van een videoproductie over Nieuw Wolfslaar, die in opdracht van de gemeente en de projectontwikkelaars is gemaakt.

Breda heeft met dit project een landelijke primeur, want het is voor het eerst in Nederland dat er op deze grote schaal wordt gewerkt met het warmtepompconcept. De Novem heeft dit project dan ook het stempel landelijk voorbeeldproject gegeven. Een vergelijkbaar project, maar dan op kleinere schaal werd al eerder uitgevoerd in Houten. De ervaringen die REMU hierbij heeft opgedaan, zullen in Breda worden gebruikt.

Comfortabel energiesysteem
Het gaat hier om een comfortabeler en gezonder systeem dan de gangbare energiesystemen. Dit komt omdat het een
laag-temperatuur-verwarmingssysteem betreft, dat wordt gecombineerd met een vloerverwarmingssysteem in de woningen. Hierdoor is er minder luchtcirculatie aanwezig in de woning dan bij een gangbaar hoog temperatuursysteem. Dit heeft tot gevolg dat er minder problemen zullen zijn met tocht en stof. Bovendien levert het systeem de mogelijkheid tot koeling, waardoor een groot deel van de warmte uit de woning kan worden afgevoerd.

Ontwikkelingsproces Nieuw Wolfslaar
De gemeente heeft bij de uitgifte van de grond als randvoorwaarde voor de ontwikkeling van de woningen in het noordelijk cluster in Nieuw Wolfslaar gesteld dat de ontwikkelaars een warmtepomp-concept zouden realiseren. Het kunnen bieden van comfort en koeling is hierbij een belangrijke overweging geweest. Bovendien wordt een milieuwinst bereikt van 25% minder uitstoot van het broeikaseffect CO2 ten opzichte van gangbare energiesystemen. De ontwikkelaars zijn samen met de gemeente tot een definitief programma van eisen gekomen, op basis waarvan deze energievoorziening is aanbesteed. Omdat energiebedrijf REMU de meest gunstige aanbieding heeft gedaan, is de keuze uiteindelijk op REMU gevallen.

Breda, 28 januari 2003