Gemeente Haarlem


29 januari 2003
Jesseke van Buuren/afdeling Klantenservice & Communicatie
24/2003
Gemeente Haarlem, sector Publieksdienst

Persbericht







Datum
Informatie bij
Telefoon
Nummer
Initiatief uit "Onze Buurt aan Zet"

Jongerenontmoetingsplaats in de binnenstad Haarlem

Het project "Onze buurt aan Zet" geeft subsidie aan de Stichting Welzijnswerk Centrum Zuid voor het realiseren van een tijdelijke locatie voor een Jongerenontmoetingsplaats (JOP). Jongeren die elkaar in de binnenstad willen ontmoeten, kunnen tot september 2003 terecht in de voormalige
HBS A school, op de hoek van de Zijlvest/Vestestraat.

Met de realisatie van deze Jongerenontmoetingsplaats (JOP) zal het bezoek van jongeren aan de zogenaamde 'hangplekken' in het centrum naar verwachting met 30 procent afnemen. Hierdoor zal het aantal overlastklachten dalen. Door het bestaan van de JOP hoeven jongeren niet meer op straat rond te hangen en zal het contact tussen de aanwezige verslaafden en jongeren verminderen. Het risico tot drugsgebruik door jongeren - en de criminaliteit die daar vaak aan gerelateerd is - neemt hierdoor af. Het sociale contact tussen de (groepen) jongeren zal verbeteren; zo kunnen zij elkaar in de JOP helpen bij het maken van huiswerk en bij het gebruik van computers. De Stichting Welzijnswerk Centrum Zuid is verantwoordelijk voor het project in de school en de begeleiding zal plaatsvinden vanuit het jongeren(opbouw)werk van de stadsdeelorganisatie.

In de directe omgeving van de voormalige school, waar de JOP in komt, zijn geen woningen. Hierdoor is overlast niet te verwachten. De wijkraden Vijfhoek,
Raaks/Doelen, Binnenstad, Heiliglanden de Kamp en de Haarlemse Jongerenraad zijn zeer enthousiast over de locatie. Bewoners en "bevriende" instellingen hebben onder andere meubilair, computers en tafeltennistafels gedoneerd.

Het project "Onze Buurt aan Zet" is een samenwerkingsproject van bewoners en bedrijven uit de binnenstad, de gemeente Haarlem en Politie Kennemerland. Met dit project wordt beoogd de veiligheid en leefbaarheid van de binnenstad te vergroten; dit gebeurt door verschillende deelprojecten onder de slogan "Zo doen we dat in Haarlem." Zo zijn er in de binnenstad extra prullenbakken geplaatst, heeft een schoonmaakploeg van ex-verslaafden de straten gereinigd en is er meer verlichting in het centrum gekomen.






023-5114362 ---- --