Radio Nederland Wereldomroep

Persberichten

29 januari 2003
Gepubliceerd op

Wereldomroep zet vernieuwing met volle energie voort

Gisteren 28 januari en vandaag 29 januari zijn berichten in verschillende media verschenen waarin werd gesteld dat de reorganisatie bij de Wereldomroep van de baan zou zijn. Met name de kop boven dat bericht kan ten onrechte de indruk wekken dat de Wereldomroep afziet van de aangekondigde inhoudelijke en organisatorische vernieuwing.

Dat is jammer, want het is een onjuiste interpretatie van de afspraken die gisteren zijn gemaakt tussen de directie, de hoofdredacteur en afdelingshoofden van onze organisatie. Het is te betreuren dat op deze wijze wordt gesuggereerd dat de noodzaak tot verandering en vernieuwing zoals neergelegd in het nieuwe mission statement en de vier daaruit voortvloeiende rollen niet breed in de organisatie zou worden gedragen.

De Wereldomroep heeft zich in de afgelopen ruim anderhalf jaar met in- en externe partners gebogen over de eisen die een veranderende wereld stelt aan een internationale omroep. Op basis van dit zeer open voorbereidingsproces hebben bestuur en directie een eindrapport geschreven "Een nieuwe Wereldomroep voor een nieuwe eeuw" waarin met inachtneming van de financiële situatie, op basis van het eerder genoemde nieuwe mission statement de organisatorische uitwerking daarvan werd geschetst. Uiteraard is over die uitwerking discussie mogelijk en ook gewenst.

Letterlijk staat immers in dit rapport te lezen "Nu de beslissing door directie en bestuur is genomen, ontstaat de noodzaak tot betrokkenheid van het management in het verder op detailniveau uitwerken en optimaliseren van de gekozen werkwijze en structuur (...) van cruciaal belang de kennis uit de organisatie goed te benutten, de medewerkers in staat te stellen om mee te groeien met de ontwikkelingen en de werknemers bij de veranderingen in hun eigen werk te betrekken".

Met de afspraken die gisteren gemaakt zijn tussen directie, hoofdredacteur en afdelingshoofden is een goede basis gecreëerd om de organisatorische en structurele uitwerking ter hand te nemen. Bij die uitwerking zullen alle onderliggende stukken worden gebruikt, dus niet alleen het volledige rapport van bestuur en directie, maar ook de adviezen die aan dit rapport ten grondslag liggen. De directie heeft de hoofdredacteur en de hoofden uitgenodigd met voorstellen terzake te komen en met dit werk is intussen begonnen.

De Wereldomroep erkent zijn verantwoordelijkheid om kritisch te kijken naar eigen missie en werkwijze en zet het proces van vernieuwing met grote energie voort.

Namens bestuur en directie: Lodewijk Bouwens
Hoofdredacteur Freek Eland
Namens afdelingshoofden: Ardi Bouwers




Radio Nederland Wereldomroep