Ingezonden persbericht

32e International Film Festival Rotterdam
22 januari - 2 februari 2003

Amnesty International, afdeling Nederland

PERSBERICHT onder EMBARGO tot woensdag 29 januari 2003, 20.00 uur

WOMEN'S PRISON wint Amnesty International - DOEN Award op IFFR

ZENDAN-E ZANAN (WOMEN'S PRISON) van Manijeh Hekmat (Iran, 2002) is de winnaar van de eerste Amnesty International - DOEN Award van het International Film Festival Rotterdam (IFFR). Voorafgaand aan een extra vertoning van de WOMEN'S PRISON reikt juryvoorzitter Mike Downey de nieuwe mensenrechten-filmprijs uit aan Manijeh Hekmat op woensdagavond 29 januari in de Willem Burger Zaal van de Doelen. WOMEN'S PRISON portretteert het harde leven in een vrouwengevangenis als metafoor voor de Iraanse samenleving van de laatste twee decennia. De film kwam mede tot stand dankzij een financiële bijdrage van het Hubert Bals Fonds. Aan de Amnesty International - DOEN Award is een stipendium van Euro 5.000,- verbonden. De jury kende een speciale vermelding toe aan ONIBUS 174 (BUS 174), een documentaire van de Braziliaanse filmmaker José Padilha.

Voor de Amnesty International - DOEN Award werden tien films uit het IFFR 2003-programma genomineerd. Deze werden de afgelopen dagen beoordeeld door de jury, bestaande uit ex-minister Jan Pronk, filmmakers Marco Bechis, Nathalie Alonso Casale en Ulrike Ottinger en producent/uitgever Mike Downey. Aandachtspunten bij de jurering zijn de wijze waarop mensenrechten zijn verbeeld, originaliteit en stijl en de persoonlijke betrokkenheid van de maker. De jury prijst WOMEN'S PRISON van Manijeh Hekmat "om de verfijnde portrettering van een breed scala van vrouwenlevens binnen de Iraanse samenleving over een periode van twintig jaar en om het treffend gebruik van een gevangenis als metafoor voor die samenleving."De speciale vermelding voor BUS 174 is toegekend vanwege "de scherpe kritiek op live verslaggeving van nieuwsfeiten en de genuanceerde analyse van het lot van straatkinderen in Rio de Janeiro."

De tien voor de Amnesty International - DOEN Award genomineerde films waren: LES CHEMINS DE L'OUED (UNDER ANOTHER SKY) van Gaël Morel (Frankrijk/Algerije 2002, 78 min.) CIDADE DE DEUS (CITY OF GOD) van Fernando Meirelles (Brazilië 2002, 135 min.) DIVINE INTERVENTION van Elia Suleiman (Frankrijk/Duitsland/Marokko/Palestina 2002, 110 min.) THE MAGDALENE SISTERS van Peter Mullan (UK/Ierland 2002, 119 min.) OCCIDENT van Cristian Mungiu (Roemenië 2002, 110 min.) ONIBUS 174 (BUS 174) van José Padilha (Brazilie 2002, 150 min.) RABBIT-PROOF FENCE van Phillip Noyce (Australië 2002, 94 min.) SHADOW KILL van Adoor Gopalakrishnan (India/Frankrijk/Nederland/Zwitserland 2002, 90 min.) Ten van Abbas Kiarostami (Iran 2002, 92 min.)
WOMEN'S PRISON van Manijeh Hekmat (Iran 2002, 106 min.)

Ook op het International Documentary Filmfestival Amsterdam (IDFA) wordt jaarlijks een Amnesty International - DOEN Award uitgereikt. Initiatiefnemers Amnesty International en Stichting DOEN beogen met met de invoering van de prijzen films over mensenrechten extra in de spotlight te zetten, ze een groter publieksbereik te geven en geëngageerde filmmakers te stimuleren.

Het Amnesty International Filmfestival, dat in Amsterdam plaatsvindt van 20 t/m 23 maart aanstaande, vertoont onder meer de tien voor de Amnesty International - DOEN Award genomineerde documentaires van IDFA 2002 en de tien genomineerde films van IFFR. Meer informatie over de Amnesty International - DOEN Award en het Amnesty International Filmfestival kunt u vinden op www.amnesty.nl/filmfestival.

= = = = = = = = =

Noot aan de redactie -

Ingezonden persbericht