Gemeente Alkmaar


Gemeente, wijkraad en Jan van Scorel College werken samen aan nieuw wijkontmoetingscentrum De Mare

Alkmaar, 29 januari 2003

Een nieuw wijkontmoetingscentrum in De Mare heeft hoge prioriteit bij de wijkraad en het college van de gemeente Alkmaar. Na een gedegen onderzoek naar een geschikte locatie lijkt deze te zijn gevonden in het Jan van Scorel College. Er staan de komende jaren enkele ontwikkelingen op stapel, waardoor in het gebouw van de middelbare school aan de Arubastraat ruimte vrijkomt. Nu moet onderzocht worden of die ruimte ook geschikt gemaakt kan worden voor huisvesting van het wijkontmoetingscentrum.

Begin 2002 presenteerde een werkgroep die zich bezighoudt met de realisering van het wijkontmoetingscentrum in De Mare, een programma van wensen. De werkgroep, waaraan vertegenwoordigers deelnemen van de Wijkraad De Mare, de Stichting Denksport Alkmaar, Kern8, de Rekere en een aantal culturele instellingen, sprak zich er onder meer voor uit dat het wijkontmoetingscentrum tevens een centrum voor denksport en amateurkunst wordt.
In dezelfde periode waren de besturen van de Alkmaarse middelbare scholen met elkaar in gesprek over de toekomst van het voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs. Om te onderzoeken hoe het vmbo het beste kan worden ingericht, namen de besturen het adviesbureau Deloitte en Touche in de arm. Onder de schoolbesturen bleek de wens te leven om gezamenlijk het vmbo-onderwijs gestalte te geven en dit schooltype te concentreren op twee locaties in de stad.

Het duurt nog enkele jaren voordat de nieuwe vmbo-school er staat. Naar verwachting kan in 2007 een nieuw gebouw worden betrokken. De ruimte die dan in het pand van het Jan van Scorel College vrijkomt, zou groot genoeg zijn om er het nieuwe wijkontmoetingscentrum in te vestigen. Het was al snel duidelijk dat de wensen van de schoolbesturen en die van de werkgroep voor het wijkontmoetingscentrum in elkaars verlengde liggen. Het college heeft in principe besloten in te stemmen met de verbouwing van het pand aan de Arubastraat. Ook de wijkraad heeft ingestemd met de locatie van het wijkontmoetingscentrum. De wijkraad zou in eerste instantie de keuze eerst voorleggen aan de wijkbewoners. Doordat beslissingen in een stroomversnelling zijn gekomen en reeds berichten in de media zijn verschenen is daar tot de spijt van de wijkraad nog geen gelegenheid voor geweest.

Overigens hoeft niet tot 2007 gewacht te worden voordat in het Jan van Scorel College met wijkgerichte activiteiten gestart kan worden. Al begin 2004 komt er in het gebouw ruimte vrij, als de leerlingen van de Internationale Schakelklassen naar een andere locatie verhuizen. Deze ruimte kan geschikt gemaakt worden voor activiteiten voor en door wijkbewoners. Maar ook voordat het zover is, is de directie van het Jan van Scorel College bereid om in goed overleg gelegenheid te bieden voor initiatieven van wijkbewoners.

De keuze voor het Jan van Scorel College als locatie voor het nieuwe wijkontmoetingscentrum is nog niet definitief. Daar gaat nog het nodige onderzoek aan vooraf. In januari is een werkgroep gestart om de plannen concreet voor te bereiden. Hierin zitten vertegenwoordigers van het Jan van Scorel College, Wijkraad De Mare, Stichting Kern8, Stichting Denksport Alkmaar, culturele instellingen én de gemeente. De werkgroep onderzoekt indeling van het gebouw en stelt een aanpassingsplan op. Als het college van B&W instemt met dit plan, wordt het principebesluit voor aanpassing van het gebouw aan de Arubastraat omgezet in een definitief besluit. Dan kan het startsein gegeven worden voor verbouwing van het pand, dat in fases geschikt gemaakt zal worden voor de functies die het wijkontmoetingscentrum in De Mare zal krijgen.