Gemeente Amsterdam

Jaarverslag 2002 Economische Zaken: gevolgen 11 september vallen mee 29 januari 2003 - Marga Kuperus
Het college van B&W heeft kennis genomen van het Jaarverslag 2002 van de Dienst Economische Zaken. Uit dit jaarverslag blijkt dat de gevolgen van de teruglopende economie in Amsterdam beperkt zijn gebleven. Kwetsbare sectoren, zoals de luchtvaart en het toerisme, herstelden zich snel. De werkgelegenheid steeg licht en de werkeloosheid daalde.

Het aantal internationale bedrijfsvestigingen daalde het afgelopen jaar. Met name Amerikaanse bedrijven waren terughoudend, maar het aantal vestigingen uit Azië en Japan nam flink toe.

Wethouder Dales: "De Amsterdamse economie blijkt een behoorlijke veerkracht te hebben. Wij doen het gemiddeld beter dan de rest van het land. Dat komt onder meer doordat de werkgelegenheid is verdeeld over een aantal grote bedrijfstakken (lucht)haven, ICT, zakelijke dienstverlening en toerisme) waardoor we schommelingen beter dan andere steden kunnen opvangen. Maar we moeten niet te optimistisch zijn, want de rek begint er wel uit te raken. Met name de werkeloosheid onder de allochtone bevolking begint - na jaren van flinke daling - weer te stijgen."

Snel herstel na 11 september

In 2002 was het economische klimaat minder gunstig dan voorgaande jaren en de aanslagen van 11 september kwamen daar bovenop. De verwachting was dat Amsterdam daardoor hard zou worden getroffen. De luchtvaartsector en het toerisme zijn hier immers sterk vertegenwoordigd. Deze sectoren herstelden zich echter zeer snel en bereikten in de loop van 2002 weer het niveau van 2001. Van een krachtige opleving is echter geen sprake.

De Amsterdamse economie is over het algemeen tamelijk gevoelig voor de schommelingen in de internationale conjunctuur. In 2002 bleven de gevolgen daarvan voor de arbeidsmarkt echter beperkt. In de eerste helft van 2002 steeg de werkgelegenheid met 1000 arbeidsplaatsen, terwijl de werkeloosheid met circa 3000 personen daalde. De MegaBanenMarkt droeg in belangrijke mate bij aan deze daling.

Trek uit de stad neemt toe

Het aantal bedrijven dat in 2002 de stad verliet ligt hoger dan het aantal bedrijven dat zich in Amsterdam vestigde. Economische Zaken liet onderzoeken om welke redenen bedrijven de stad verlaten. Veruit de belangrijkste reden is het gebrek aan uitbreidingsmogelijkheden op de bestaande locatie. Wethouder Dales vindt dan ook dat een verdere afkalving van beschikbare bedrijfsruimte - boven hetgeen in het structuurplan tot 2010 al is vastgelegd - uit den boze is. "Er moet ruimte komen om te wonen, maar laten we oppassen dat we straks wel nieuwe woningen hebben, maar geen banen voor de mensen die daarin wonen."

Het aantal buitenlandse bedrijven dat door bemiddeling van Economische Zaken een nieuwe vestiging in de Amsterdamse regio opende lag lager dan in de afgelopen jaren. Het waren er nog altijd 70. Vooral de Amerikanen zijn terughoudender geworden, maar het aantal vestigingen uit Azië - met name Japan - nam flink toe. Belangrijke nieuwe vestingen in 2002 waren Starbucks en Hitachi Construction Machinery in de Amsterdamse haven.

In 2002 initieerde Economische Zaken 41 nieuwe projecten in Amsterdam. Ook speelde de dienst een actieve rol bij het ondersteunen van startende ondernemers, de verbetering van de winkelcentra en bedrijventerreinen, en het realiseren van kleinschalige bedrijfsruimten.

© Gemeente Amsterdam