Gemeente Amsterdam

Referendum Science Park Amsterdam kan geen gevolgen hebben voor de plannen
29 januari 2003 - Johanneke Helmers

Over het stedenbouwkundig programma van eisen (spve) van het Science park Amsterdam (voorheen WTCW genaamd) kan een referendum worden gehouden. Dat heeft de Raad van State onlangs besloten. Dit eventuele referendum heeft echter geen gevolgen voor het bestemmingsplan.

De gemeenteraad heeft het bestemmingsplan voor het gebied in de Watergraafsmeer al vastgesteld voor het Science park. De procedure is daarmee van start gegaan. Ook de overige (planologische) ontwikkeling van het gebied hoeft op grond van de uitspraak niet te worden opgeschort. Een eventuele voor de gemeente negatieve uitslag van het referendum heeft dus geen gevolgen voor de plannen voor het gebied.

Na behandeling in de commissie zal het startsein worden gegeven van de termijnen voor het inzamelen van de handtekeningen. Deze handtekeningen zijn nodig om een referendum aan te vragen.

Masterplan Science Park

Het college heeft het Masterplan Science park Amsterdam vastgesteld. Het Science park Amsterdam wordt een internationaal kenniscentrum op het voormalige terrein van het Wetenschap en Technologie Centrum Watergraafsmeer (WTCW) in Amsterdam-Oost.

In mei 2001 heeft de gemeenteraad het spve van het WTCW-terrein vastgesteld en in juni 2002 het bestemmingsplan.

In het Masterplan worden de ambitie en regels voor de verdere ruimtelijke uitwerking van het gebied nader vastgelegd. Ook beschrijft het plan een ruimtelijke structuur voor het gebied. Interactie tussen onderwijs, onderzoek en ondernemen wordt hierin bevorderd. De Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de Universiteit van Amsterdam zal centraal op het terrein komen te liggen.

© Gemeente Amsterdam